Evo tko će od načelnika i gradonačelnik prihvatiti, a tko će odbiti mandat osvojen na općim izborima

 

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te razine.

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na listopadskim općim izborima u Bosni i Hercegovini je i Edin Smajić, dugogodišnji načelnik općine Vogošća, saznaje Fena.

On je na općim izborima osvojio dovoljno glasova za novi mandat u Federalnom parlamentu.

Smajić nije jedini među načelnicima/gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktualnih mandata kandidirali na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini za članstvo u nekoj od županijskih skupština, federalnom ili državnom parlamentu. Ako prihvate novoosvojena mjesta u parlamentima, moraju se odreći sadašnjih pozicija u općinskim odnosno gradskim upravama.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je za Fenu da će čim dobije certifikat od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH objelodaniti vlastitu odluku hoće li prihvatiti novoosvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

Prema ranijem pisanju medija, aktualna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ostat će na toj dužnosti iako je osvojila mandat u Skupštini Sarajevske županije, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i pored novoosvojenog mandata u Skupštini Zeničko-dobojske županije, dok će Šuhret Fazlić napustiti poziciju gradonačelnika Bihaća da bi preuzeo novoosvojeno mjesto u Skupštini Unsko-sanske županije.