Published On: Mon, Dec 30th, 2013

EVO OPREME ZA HRVATSKI TV KANAL Turci donirali digitalnu opremu BHRT-u

Međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) donirala je danas digitalnu opremu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine u okviru projekta “Tehnička podrška Radio-televiziji BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Radio-televizije BiH, koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc istakao je kako TIKA-u svi poznaju kao agenciju koja restaurira kulturno-povijesne spomenike.

“Ali mi djelujemo na različitim poljima. Za nas je veoma bitno da smo imali priliku da damo podršku BHRT-u u modernizaciji opreme. Želim se zahvaliti osoblju BHRT-a na podršci i suradnji koju su nam pružili prilikom realizacije ovog projekta”, kazao je Oruc.

U toku protekle sedmice, dodao je Oruc, četiri kantonalne televizije, iz Kantona Sarajevo, Bosansko-podrinjskog kantona, Tuzlanskog kantona i Unsko-sanskog kantona, emitovale su zajednički program na satelitu, pod nazivom BH Veza, za koji je TIKA donirala svu potrebnu opremu.

“Centar ovog kanala biće u Tuzli i kanal bi uskoro trebalo da bude u funkciji. To je jedan važan projekat koji će program emitirati kako na području cijele BiH, tako i za bh. dijasporu koja će imati priliku da prati događaje u njihovoj matičnoj zemlji”, pojasnio je Oruc.

Saradnja BHRT-a i Turske radio-televizije (TRT) se nastavlja, rekao je ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz, dodavši da nastavak realizacije ovakvih projekata pokazuje koliko Turska posvećuje pažnje Bosni i Hercegovini. On je kazao da i ova institucija, poput mnogih drugih u BiH, često bude kritizirana, ali da će Turska uvijek podržavati institucije u ovoj zemlji.

“Kao što sam i ranije rekao, pomoć i podrška koja dolazi iz Turske je bezuslovna i mi ne očekujemo ništa zauzvrat. Tako će biti i u narednom periodu. U drugim zemljama je lako biti predstavnik državnih radio-televizija, ali u BiH je to malo teže. Ovom prilikom, direktoru Bakareviću i njegovim saradnicima želim puno uspjeha i sreće u radu”, poručio je Yildiz.

Zahvalivši se TIKA-i koja je prepoznala interes i potrebu BHRT-a da radi na planu osavremenjavanja opreme i tehnologije, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istakao je kako je ova donacija korak u nizu u rješavanju pitanja digitalizacije BHRT-a.

“Zahvalio bih se TRT-u sa kojim imamo dugogodišnju suradnju, koju unaprjeđujemo iz godine u godinu, i ambasadoru koji daje punu podršku u ime Turske da se ovi projekti realiziraju na pravi način. Živjeti i raditi u današnjem vremenu, kad se posljedice ekonomske krize i aktualne političke situacije najdirektnije odražavaju na način funkcioniranja BHRT-a je složeno, ali mi smo opredijeljeni da idemo naprijed”, rekao je Bakarević.

Cilj projekta je realizacija prve faze 24/7 Playout sistema za emitiranje projekta, te predstavlja unapređenje proizvodnog procesa, poboljšanje tehničkog kvaliteta signala i ispunjavanje osnovnih preduslova za proces digitalizacije. Tehničko rješenje je četverokanalni SD/HD server za snimanje i reprodukciju programa. Mogućnosti donirane opreme su rad bez traka, proširivanje servera, te mogućnost snimanja i emitiranja HD programskih sadržaja.

source.ba