Published On: Mon, Dec 30th, 2013

Dodik: Nezavisnost Republike Srpske je nacionalni cilj i treba da bude i politički cilj

Samostalnost Republike Srpske (RS) je nacionalni i narodni cilj i naravno da treba da bude i politički cilj – ustvrdio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

-RS poštuje međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski sporazum i to je ono na šta smo mi pristali, ali to ne znači da smo spremni da korigiramo naša prava i smanjimo našu autonomiju. Uvijek kada se to događalo, u RS-u se vraćala priča o ovom drugom kontraprocesu, procesu samostalnosti, ustvrdio je Dodik na novogodišnjem prijemu za glavne i odgovorne urednike medija iz RS-a.

Za RS je rekao i da je u fazi čekanja da se u FBiH riješi pitanje „Sejdić-Finci“, kao i fazi čekanja po još nekim pitanjima, što se može suštinski odraziti na neke buduće odnose unutar BiH.

On je potvrdio da će „Savjet za zaštitu vitalnog interesa RS-a“, čiju odluku o formiranju je donio, imati ulogu da „reagira u slučaju ugrožavanja njenih vitalnih intresa“.

-Tim stručnjaka imat će zadatak da se upozna o  različim praksama evropskih zemalja u ovoj oblasti; naveo je Dodik i najavio da planira da u Savjet uključi najodgovornije funkcionere RS-a, a ponudit će i da u tom savjetodavnom tijelu budu predstavnici naučne zajednice i dio opozicije.

Dodik je ponovio i ovaj put tvrdnje o potrebi redefinicije Suda i Tužilaštva BiH, a govorio je i o 2013. u političkom i institucionalnom smislu, navodeći da je, uprkos krizi, u 2013.uspješno promovirana politika daljeg jačanja RS-a,  te sačuvana stabilnost i funkcioniranje najvažnijih institucija.

 

(fena/dh)