Published On: Uto, pro 18th, 2018

Evo kako bošnjački članovi SIP-a vide Federaciju BIH u budućnosti

11:00 Na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine koja se održava u Sarajevu, predstavljen je jedan od nekoliko od prijedloga o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog je predstavio član SIP-a Suad Arnautović koji je kazao da se mora deblokirati uspostava vlasti, te da SIP nije zakonodavac već operativni organ.

“Mandate treba raspodjeliti na načelima konstitutivnosti, pariteta (17, 17, 17, 7), teritorijalnosti (iz svakog kantona, svaki narod) i popis iz 1991. godine”, poručio je Arnautović.

Drugi član CIK-a Ahmet Šantić kazao je da popis iz 1991. godine treba biti osnova, javlja N1 televizija.

10.35- U Sarajevu je počela sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a na njoj bi trebala biti donesena odluka o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na stolu je nekoliko prijedloga koji dolaze od članova SIP-a.

“Ogromni pritisci na SIP upravo od onih koji su trebali provesti odluku Ustavnog suda, od Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, pa i onih koji su promjene nametnuli”, kazao je na današnjoj sjednici predsjednik SIP-a Branko Petrić, javlja N1 televizija.

SIP BiH na sjednici sredinom novembra razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja trebaju li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je presudom po apelaciji Bože Ljubića proglasio nesuatavnim i stavio izvan snage odredbu Izbornog zakona BiH prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih jer je omogućavala da jedan narod drugome bira izaslanike u Federalni dom naroda, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Ustavni sud BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i na svim drugim administrativno-političkim razinma./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare