Published On: Thu, Nov 14th, 2013

Euroskeptici: Oslobodit ćemo Europu od zvijeri iz Bruxellesa

Euroskeptici Geert Wilders iz Nizozemske i Marine Le Pen iz Francuske pozvali su u srijedu srodne europske stranke na osnivanje političke skupine u Europskom parlamentu (EP) nakon europskih izbora 2014

 

Taj potez pokušaj je kapitaliziranja sve većeg razočaranja birača Europskom unijom i dominantnom politikom uoči izbora u svibnju iduće godine.

Europske nacionalističke stranke već dugo vremena pokušavaju stvoriti trajan savez, no pozive je s lakoćom odbijala britanska euroskeptična Neovisna stranka (UKIP).

Najmanje 25 članova potrebno je da bi se osnovala skupina u EP-u, a oni moraju predstavljati najmanje jednu četvrtinu od 28 zemalja članica.

‘Mi se zajedno borimo protiv činjenice da Bruxelles odlučuje o svemu‘, rekao je Wilders na zajedničkoj konferenciji za novinare s Le Pen u Den Haagu. ‘Oslobodit ćemo Europu od zvijeri iz Bruxellesa’, dodao je.

Le Pen je opisala EU kao ‘moćni sustav koji je naše narode pretvorio u roblje’ i ocijenila da stranke, poput njezine protuimigrantske Nacionalne fronte, birači više ne smatraju izopćenicima.

‘Prošli su dani kada su domoljubni pokreti bili podijeljeni, ponekad iz straha da će biti demonizirani’, istaknula je Le Pen.

Ako postanu politička skupina u EP-u, članovi stječu pravo na više uredskog prostora i pomoćnog osoblja, kao i više novca iz europskih fondova za sastanke i publikacije. Podaci za 2013. pokazuju da najbrojnije skupine dobivaju po milijun eura.