Published On: Uto, ruj 11th, 2012

EUROPSKI STANDARDI: Jedinstvo Belgije može spasiti samo KONFEDERACIJA

Još jedna sličnost između Belgije i BiH: Lokalni izbori početkom listopada 2012.

Još jedna razlika između Belgije i BiH: Belgija uvodi, uspostavlja, provodi, prakticira, voli “europske standarde”. U BiH se posebno bošnjački političari prizivaju i kunu  u “evropske standarde”. Ali samo deklarativno, a toznači lažno, isprazno, nepošteno. U stvarnosti ih koče i ne pripuštaju.

U Belgiji nema ni “belgijskih stranaka” niti “belgijskih političara”. Flamanci imaju svoje, a Valonci svoje.

 

________piše: Petar Bilobrig l poskok.info

Belgija k´o i Bosna zajedno s Hercegovinom: Jedini spas u KONFEDERACIJI

N-VA (Nova flamanska alijansa) najjača je stranka u belgijskom entitetu Flandrija. Ujedno je i nacionalistička – usred Europe i Europske unije. Ali ne fašističko-nacionalistička kao što Bošnjaci u BiH odmah opečate slične stranke. NVA ne želi vladati nad drugima, ne želi drugima birati političko vodstvo i oduzimati temeljna politička i ljudska prava. Ne, NVA je pametna stranka. Dugoročno želi samostalnost Flandrije, a trenutno konfederaciju. Inače Belgija ne može opstati!

Bart de Wever – Milorad Dodik

Vođa te najjače flandrijske stranke, Bart de Wever, upravo je na belgijskoj televiziji spektakularno izjavio da će nakon pobjede u lokalnim izborima pobjediti  i na općim izborima 2014., a potom “ostvariti konfederalni model” u Belgiji. Zato je pozvao Valonce da ne gube dragocjeno vrijeme, nego da odmah nakon lokalnih izbora zajedno s Flamancima dogovore novi konfederalni model zajedničke države.

Konfederalizam za njega znači “maksimum nadležnosti i samostalnosti za Flandriju i Valoniju”. Dakle, ne oduzimati drugima ništa, ni njihova politička prava ni njihov teritorij ni njihov jezik ni njihovu televiziju niti njihove “nacionalne interese” bilo koje vrste. Jednakopravnost – autonomija za sve!

Iznio je i obrazloženje: Ideološka  i politička usmjerenost nije ista u oba entiteta. Valonija je pretežno lijevo, a Flandrija desno-konzervativno orijentirana. Flamanci su “siti” nametanja politike valonskih socijalista u svakom pogledu, u gospodarskom i financijskom, u stvarima pravosuđa i migracijske politike. Sve to jednostavno ne odgovara političkom viđenju i političkoj volji Flamanaca. Zato svaki od dva entiteta mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke! A zajednički krov zvao bi se Belgija.

Biti spreman na najgore!

Valonske novine “Le Soir” ocjenjuju da se radi o konfederalnom državnom modelu prema kojem “od Belgije ne bi ostalo skoro ništa” te jasno upozoravaju kako se radi o opasnosti koju valonski političari nipošto ne smiju podcjeniti, nego se na to moraju pripremiti, biti spremni na najgore i ne zaboraviti Plan-B. Novine daju pravo briselskom premijeru, Piqué, koji je rekao da taj scenarij ne isključuje kraj Belgije.

Budući da u Belgiji nema “belgijskog političara”, Bart De Wever je najpopularniji flamanski, a Elio di Rupo (belgijski premijer) najpopularniji valonski političar. Flamanske novine “De Morgen” podsjećaju kako Bart De Wever i njegova stranka imaju veću podršku nego sve druge flamanske stranke zajedno. “La Libre Belgique” ga titulira “nekrunjenim kraljem Flandrije”, a “Le Soir” “kraljem Antwerpena” jer je najizgledniji kandidat za gradonačelnika.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments