Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

EUROPSKI STANDARDI: Jedinstvo Belgije može spasiti samo KONFEDERACIJA

Must Read

Još jedna sličnost između Belgije i BiH: Lokalni izbori početkom listopada 2012.

Još jedna razlika između Belgije i BiH: Belgija uvodi, uspostavlja, provodi, prakticira, voli “europske standarde”. U BiH se posebno bošnjački političari prizivaju i kunu  u “evropske standarde”. Ali samo deklarativno, a toznači lažno, isprazno, nepošteno. U stvarnosti ih koče i ne pripuštaju.

U Belgiji nema ni “belgijskih stranaka” niti “belgijskih političara”. Flamanci imaju svoje, a Valonci svoje.

 

________piše: Petar Bilobrig l poskok.info

Belgija k´o i Bosna zajedno s Hercegovinom: Jedini spas u KONFEDERACIJI

N-VA (Nova flamanska alijansa) najjača je stranka u belgijskom entitetu Flandrija. Ujedno je i nacionalistička – usred Europe i Europske unije. Ali ne fašističko-nacionalistička kao što Bošnjaci u BiH odmah opečate slične stranke. NVA ne želi vladati nad drugima, ne želi drugima birati političko vodstvo i oduzimati temeljna politička i ljudska prava. Ne, NVA je pametna stranka. Dugoročno želi samostalnost Flandrije, a trenutno konfederaciju. Inače Belgija ne može opstati!

Bart de Wever – Milorad Dodik

Vođa te najjače flandrijske stranke, Bart de Wever, upravo je na belgijskoj televiziji spektakularno izjavio da će nakon pobjede u lokalnim izborima pobjediti  i na općim izborima 2014., a potom “ostvariti konfederalni model” u Belgiji. Zato je pozvao Valonce da ne gube dragocjeno vrijeme, nego da odmah nakon lokalnih izbora zajedno s Flamancima dogovore novi konfederalni model zajedničke države.

Konfederalizam za njega znači “maksimum nadležnosti i samostalnosti za Flandriju i Valoniju”. Dakle, ne oduzimati drugima ništa, ni njihova politička prava ni njihov teritorij ni njihov jezik ni njihovu televiziju niti njihove “nacionalne interese” bilo koje vrste. Jednakopravnost – autonomija za sve!

Iznio je i obrazloženje: Ideološka  i politička usmjerenost nije ista u oba entiteta. Valonija je pretežno lijevo, a Flandrija desno-konzervativno orijentirana. Flamanci su “siti” nametanja politike valonskih socijalista u svakom pogledu, u gospodarskom i financijskom, u stvarima pravosuđa i migracijske politike. Sve to jednostavno ne odgovara političkom viđenju i političkoj volji Flamanaca. Zato svaki od dva entiteta mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke! A zajednički krov zvao bi se Belgija.

Biti spreman na najgore!

Valonske novine “Le Soir” ocjenjuju da se radi o konfederalnom državnom modelu prema kojem “od Belgije ne bi ostalo skoro ništa” te jasno upozoravaju kako se radi o opasnosti koju valonski političari nipošto ne smiju podcjeniti, nego se na to moraju pripremiti, biti spremni na najgore i ne zaboraviti Plan-B. Novine daju pravo briselskom premijeru, Piqué, koji je rekao da taj scenarij ne isključuje kraj Belgije.

Budući da u Belgiji nema “belgijskog političara”, Bart De Wever je najpopularniji flamanski, a Elio di Rupo (belgijski premijer) najpopularniji valonski političar. Flamanske novine “De Morgen” podsjećaju kako Bart De Wever i njegova stranka imaju veću podršku nego sve druge flamanske stranke zajedno. “La Libre Belgique” ga titulira “nekrunjenim kraljem Flandrije”, a “Le Soir” “kraljem Antwerpena” jer je najizgledniji kandidat za gradonačelnika.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -