Srijeda, 19 lipnja, 2024

Europski parlament izabrao novu “vladu” EU

Must Read

Na današnjem zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu izglasano je povjerenje sastavu nove Europske komisije, čiji je predsjednik Jean-Claud Juncker, javlja Anadolija.

Sastav Evropske komisije je podržalo 423, protiv bilo 209, a suzdržano 67 zastupnika Parlamenta.

Komisija predvođena Junckerom izabrana je na mandat od pet godina, a službeno će preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa 1. studenog.

Novi sastav Europske komisije broji 28 članova, imat će sedam potpredsjednika, među kojima i Federica Mogherini koja je imenovana za visoku povjerenicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Funkciju prvog potpredsjednika Komisije će obnašati šef nizozemske diplomacije Frans Timmermans koji će biti zadužen za unapređenje međuinstitucionalne suradnje u Uniji i provedbe zakona i temeljnih prava.

Na funkciji potpredsjednika će biti i Kristalina Georgieva zadužena za proračun i ljudske resurse, Maroš Šefčovič zadužen za energetsku uniju, Jyrki Katainen za pitanja rada, investicija i konkurencije, Valdis Dombrovskis za euro i društveni dijalog, te Andrus Ansip za jedinstveno digitalno tržište.

Jednu od najvažnijih funkcija koja se odnosi na ekonomske i financijske poslove će kao član Komisije obnašati bivši ministar financija Francuske Pierre Moscovici.

Hrvatski političar Neven Mimica bit će zadužen za sektor međunarodne suradnje i razvoja, dok će slovenska političarka Violeta Bulc u sastavu nove Europske komisije brinuti o sektoru transporta.

/AA/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ESKLUZIVNO: Pao je povijesni dogovor hrvatskih navijačkih skupina u Berlinu. Večeras bi trebalo više nego gorjeti…

O detaljima nećemo. No Boysi, Torcida, Armada, Ultrasi , sinoć kasno, sporazumili su se o povratku na repku. Više nećemo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -