Published On: Čet, lis 23rd, 2014

Rusija dodatno smanjila isporuku plina za BiH

U Bosni i Hercegovini je jučer došlo do dodatnog smanjenja isporuke plina iz Ruske Federacije, a nakon što je 7. listopada ove godine umanjena isporuka plina za čitavu Europu, potvrđeno je iz BH-Gasa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodatno smanjenje isporuke plina za BiH dovelo je do poteškoća u isporukama prema kranjim potrošačima.

Kako navode iz BH-Gasa, od uvoznika plina, kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo, dobili su službeno obavještenje upućeno od Gazprom Exporta da do smanjenih isporuka plina dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine prema europskim potrošačima tijekom zimske sezone.

U BiH do sada nisu izgrađena skladišta plina, iz kojih bi se neko vrijeme, u slučaju naglog prekida isporuke, mogao koristiti plin neko vrijeme. Dakle, radi se o velikoj investiciji čija realizacija bi potrajala nekoliko godina.

BH-Gas za sada ima ugovor s jednom kompanijom o isporuci plina u kriznim situacijama, a od početka ove godine radi na iznalaženju drugih alternativnih rješenja koja će pojačati sigurnost opskrbe.

“Tijekom jučerašnjeg dana BH-Gasu su isporučene za 35 posto manje količine plina od naručenih. BH-Gas intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Dugoročno gledano, radimo na razvoju alternativnih pravaca opskrbe plinom, kao i izgradnje skladišta plina, što prije svega ovisi o interesima i spremnosti države, te nižih organa vlasti. Država će morati stati iza ovih projekata, kako bi osigurala dugoročno energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine”, navode iz BH-Gasa./AA/HMS/