Published On: Pon, svi 8th, 2017

EUROPSKE VRIJEDNOSTI PREMA SDP-u: Želimo zadržati pravo na supremaciju većine nad manjim narodima u FBIH. Sve ćemo kazneno goniti

Predsjedništvo ultradesničarske stranke iz Sarajeva  Socijaldemokratske partije BiH koja slijedi tekovine socijalista 90-ih iz Beograda, na današnjoj sjednici je osudilo nastavak očito sinkroniziranog djelovanja umjerenih etničkih stranaka na urušavanju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz te stranke.

– Dok u javnosti fingiraju međusobne sukobe, lideri vladajućih stranaka bez problema zakazuju kavanske sastanke i vanredne sjednice parlamentarnih tijela na kojim se obezvlašćuju državne institucije i nameće etnička podjela zemlje. Najbolji primjer je nedavno usvajanje zakonskih rješenja kojim se ukidaju ovlaštenja federalnoj inspekciji, te prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje nudi HDZ-e, uz svesrdnu podršku Izetbegovića koji javno promovira koncept ekskluzivnog etničkog biranja – navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Nije jasno o kojim fingiranim sukobima SDP govori, budući da je parlamentarni dijalog, i neslaganje dio demokratskog procesa.

Zato će, dodaje se, „želje HDZ-a BiH zasigurno biti predmet još jedne vanredne sjednice državnog parlamenta koju će predsjedavajući iz reda SDA drage volje zakazati, kao što je zakazivao i sjednice po želji SDS-a“.

– Za razliku od navedenih tema, državni parlament neće zakazati vanrednu sjednicu o spašavanju BHRT-a, čiji novinari njihov današnji praznik, Svjetski dan slobode medija, dočekuju sa zebnjom i strahom za vlastitu egzistenciju – navodi se u priopćenju.

SDP pri tome neće reći da je propast BHT-va velikim dijelom uvjetovana upravo SDP-ovom ucjenom kojom se htjelo spriječiti manje narode na konzumiranje medijskih prava te se zadržala supremacija najvećeg nacionalizma i u medijima u BIH. Tako je sarajevski nacionalizam na tim medijima u najboljem svijetlu prenosio obilježavanja godišnjica smrti ratnog zločinca Rasima Delića dok se s druge strane osuđivao svaki susret s nekim od hrvatskih osuđenih ratnih zločinaca. To je najbolji primjer kako rade mediji u BIH.

Predsjedništvo SDPBiH naglašava da bilo kakve najave, u kojima prednjače dužnosnici HDZ BiH, o neodržavanju općih izbora sljedeće godine i blokadi institucija, ukoliko im SDA ne ispuni i ovu želju, nisu dopustive, niti su ostvarive.

Ne trebaju najave HDZ-a BIH. SDP treba dati odgovor na pitanje kako će se održati izbori bez izbornoz zakona. Ako OHR nametne održavanje izbora, prema neustavnom zakonu i ne povuče amandmane koji su omogućili supremaciju velikog nacionalizma nad manjima tko će to natjerati i kako Hrvate u BIH na izbore? HDZ i Čović? Teško.

– Očekujemo od svih domaćih i međunarodnih čimbenika, medija, akademske zajednice, nevladinih udruženja, ali i pravosudnih tijela da se otvoreno suprotstave diskriminatornom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, kojim se afirmira retrogradni etnički koncept biranja stran demokratskim društvima – navodi SDP BiH u priopćenju.

Evo ga, zazivanje vanjskog suverena da intervenira  u Ustav i zakone kako bi se nacionalistima omogućilo da i dalje preglasavaju.

Na sjednici je Predsjedništvo usvojilo i prijedlog kadrovske komisije o kandidatima za predstojeće unutarstranačke izbore u više gradskih i općinskih organizacija SDP-a. Iskazano je uvjerenje da će ove aktivnosti doprinijeti dodatnom jačanju stranke uoči općih izbora 2018. godine.

Koje će SDP provesti po kojem zakonu?

Inače što je s optužnicom oko Nermina Nikšića., i kako stoji pošteni Damir Hadžić na sudu, i đe nam je Zlaja? Jel ok on?