Published On: Pon, svi 8th, 2017

CVITANOVIĆ: Ako nam zaustave izmjenu Izbornog zakona i pogaze odluku Ustavnog suda, trebamo se povući iz vlada

Nisam na mjestu HDZ-a BiH, ali sigurno bih imao radikalniji odgovor. Neka se povuku iz vlada, Vijeća ministara, federalne Vlade…, dodao je Cvitanović.

Izmjene Izbornog zakona su tema o kojoj govorimo 20 godina. Produkt nedavne sjednice Doma naroda, odnosno razlog što se održalo zasjedanje, jest presuda Ustavnog suda BiH. Apsolutno sam iznenađen ponašanjem Kluba Bošnjaka koji je tražio vitalni nacionalni interes na temeljnom ljudskom i ustavnom pitanju legitimnog predstavljanja i zastupanja svakog od naroda u BiH, izjavio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., prenosi Večernji list.

Presuda Ustavnog suda jasno kaže kako je ključ u predstavljanju legitimitet i, po mom mišljenju, apsurd je da se jedan narod poziva na vitalni interes zbog traženja drugoga naroda da ima legitimne predstavnike u vlasti. Nisam, ponavljam, očekivao, barem od cijelog Kluba Bošnjaka, da će biti jedinstven u traženju ovoga instituta vitalnog nacionalnog interesa iako je bilo izvjesno da će to SDA uraditi. Ponajprije stoga jer su druge stranke pokazale istančaniji osjećaj za položaj Hrvata u BiH, kazao je Cvitanović.

Bošnjački narod, kao najmnogobrojniji u BiH, nosi i najveću odgovornost za budućnost ove zemlje. No, ono što je učinjeno u Domu naroda, ali i nekoliko puta u prošlosti, nije odgovornost, nego neodgovornost i ovo je dijeljenje zemlje. Ako težite samo tome da imate istu mogućnost kao i ostala dva naroda, a s druge strane se netko drugi poziva na vitalni bošnjački interes, time rušite ovu zemlju. – Nisam na mjestu HDZ-a BiH, ali sigurno bih imao radikalniji odgovor. Neka se povuku iz vlada, Vijeća ministara, federalne Vlade…, dodao je Cvitanović.