Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Europska komisija zaprijetila Poljskoj oduzimanjem prava glasa

Must Read

Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku Europske komisije o pokretanju novog postupka koji bi mogao rezultirati oštrim sankcijama protiv te zemlje zbog kontroverznih reformi pravosuđa, stoji u službenom priopćenju objavljenom u srijedu.

Odluka “nepotrebno otežava naše odnose, zbog čega bi rad na razumijevanju i međusobnom povjerenju između Varšave i Bruxellesa mogao biti puno teži”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova, objavljenom nedugo nakon što najave aktiviranja članka 7 EU-ova sporazuma, postupka koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. I novi poljski premijer Mateusz Morawiecki, čiji je dolazak na čelo vlade objašnjen potrebom za poboljšanjem položaja Poljske na međunarodnoj areni, branio je reforme.

“Poljska je privržena načelu pravne države jednako kao i EU. Reforma pravosuđa potrebna je u Poljskoj. U dijalogu između Poljske i Europske komisije potrebni su nam otvorenost i poštenje”, tvitao je Morawiecki, koji će se u siječnju u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom. Službena Varšava u diplomatskom priopćenju ističe da je “uvijek spremna na konstruktivnu raspravu”.

“Tijekom posljednjeg europskog summita premijer Morawiecki je potvrdio volju za nastavkom dijaloga s Komisijom na najvišoj razini, što je pozitivno dočekano. Nadamo se da ćemo uskoro uspjeti predstaviti svoje stajalište na izravan i otvoren način”, objavilo je ministarstvo. “Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontektsu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”, objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu. Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.

Prijedlog Europske komisije za pokretanje postupka protiv Varšave zbog pravosudne reforme krši suverenitet Poljske i Mađarska će uložiti veto na to, izjavio je u srijedu potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjen.
Semjen je rekao za novinsku agenciju MTI da je neprihvatljivo da Bruxelles vrši pritisak na suverenu državu članicu. “Poljsko-mađarsko prijateljstvo i predanost mađarske vlade sporazumima obvezuje nas da istupimo protiv poteza Komisije na svim forumima”, kazao je Semjen.
Upitan znači li to da bi Mađarska mogla staviti veto na predloženi postupak protiv Poljske, Semjen je odgovorio potvrdno, izvijestio je MTI./Hina/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -