AGENCIJA ZA LIJEKOVE BiH: Odobreno korištenje kubanskog cjepiva protiv raka pluća

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubanskog lijeka CimaVax EGF, koji se koristi protiv raka pluća.

Iz Agencije je priopćeno da je dozvola izdana na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, sigurnosti lijeka, te odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na tržište u BiH.

“Za informacije u vezi s pozicioniranjem lijeka na listu lijekova koji se financiraju u sustavu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka zdravstvenih ustanova u kojima će se primjenjivati, zainteresirani mogu obratiti entitetskim institucijama zdravstvenog sustava”, pojašnjavaju iz Agencije.

Nakon izdavanja dozvole za promet lijeka, dodaje se, prestaje nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.

U priopćenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primjeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

“Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriteriji za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dani su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, navodi se u priopćenju.

Lijek CimaVax sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u kroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez, prenosi Srna.

On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata s mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje se može očekivati da pacijent živi i do pet godina.

U prve četiri godine primjene ovo cjepivo je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata./HMS/