Published On: Sri, pro 19th, 2012

EUROPA ZA FORMIRANJE NOVIH ENTITETA: Kacin pozdravio Dačićevu formulu za Kosovo…

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas izjavu premijera Republike Srbije Ivice Dačića koji je potvrdio navode srbijanskih medija prema kojima platforma o rješenju pitanja Kosova treba biti po „modelu Republike Srpske“, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
“Dačić u načelu poručuje da sjever Kosova može biti sastavni dio Kosova, a sve ostalo su detalji, i to je stvar pregovora. Ja mislim da će se uskoro veoma brzo razviti modaliteti koji bi bili prihvatljivi za obje strane. Ali, to da je Dačić veoma jasno dao opciju unutar granica Kosova ja razumijem kao značajan korak dalje”, kazao je Kacin za agenciju Anadolija (AA).
Na pitanje je li to Dačićevo priznanje Kosova “na mala vrata”, te izlazna strategija vrha Srbije pred domaćom javnošću, Kacin je odgovorio negativno.
“Ne mislim da je to priznanje Kosova. To je više priznanje zrelosti i okrenutosti budućnosti, kao i želje da se nađu modaliteti koji bi omogućavali Srbima na sjeveru da razmišljaju o svojoj budućnost u socijalnom, ekonomskom i političkom smislu”, tvrdi Kacin.
Upitan je li “model Republike Srpske” prihvatljiv i za Europsku uniju (EU), a s obzirom na probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini zbog dvoetnitetske podjele, Kacin nije želio davati dodatne komentare.
“Djelovanje entiteta u Bosni i Hercegovini ovisi od kadrovskih rješenja koja tamo postoje. Za normalne ljude uvijek ima prostora za dogovor i pozitivnu energiju. Ako je netko negativan, ako iskorištava to kako bi spriječio bilo kakav pomak dalje, onda je to nešto sasvim drugo. A ja ne bih želio vući paralele između kadrovskih rješenja u BiH i onoga što još nemamo na Kosovu u ovom trenutku. Ponavljam, pozdravljam pristup i pokušaj da se raspravlja što bi sjever Kosova, a unutar Kosova, morao dobiti da bi ovaj sustav proradio”, zaključio je Kacin.( Anadolija)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare