Published On: Fri, Dec 13th, 2013

EU: Za zastoj odgovorni lideri BiH

BRISEL – EU će na predstojećem summitu za opće poslove u Bruxellesu u utorak izravno okriviti političke lidere u BiH da su krivi za zastoj BiH ka EU, rekao nam je izvor iz Bruxellesa, koji je imao uvid u Nacrt zaključaka.

Napomene radi, riječ je o najvažnijem sastanku Vijeća EU u vezi s proširenjem, jer se na tom sastanku sumiraju rezultati tekuće godine i daju smjernice za politike proširenja za narednu godinu.

“Ovo je bez ikakve sumnje najvažniji sastanak o proširenju za cijelu godinu. Recimo, očekuje se da će na tom sastanku ministri Srbiji odobriti početak pregovora za članstvo siječnju, a Albaniji možda status kandidata. Zato je ovaj sastanak jako važan”, rekao nam je izvor.

Političari u BiH će biti kritizirani za nedostatak političke volje za napredak zemlje, a biće izražena ozbiljna zabrinutost što BiH zaostaje za cijelim regionom.

Kako saznajemo, biće kritizirana antidejtonska i nacionalistička retorika pojedinih lidera, a zabrinutost će biti izražena zbog neprovođenje odluke “Sejdić i Finci”.

Biće podržana odluka Europske komisije o uskraćivanju sredstava iz instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), a institucije BiH pozvane da rade na jačanju pravne države i vladavine zakona.

Biće izražena zabrinutost zbog problema koji je nastao nakon odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Maktouf – Damjanović”, kojom je konstatirano kršenje ljudskih prava Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću, jer su suđeni za po njih nepovoljnijem Kaznenom zakonu. Podsjećamo, Ustavni sud BiH je prije dva mjeseca ukinuo 12 presuda za ratne zločine zbog retroaktivne primjene Kaznenog zakona iz 2004. godine.

“Biće naglašena potreba da ovo pitanje bude riješeno, a biće i izražena zabrinutost na pojedine slučajeve”, rekao je naš izvor.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, je rekao da su zaključci koje donosi prosinački summit EU veoma ozbiljni i upozoravajući.

“Vijeće EU u suštini priprema operativne dokumente i dokumente za Europsku komisiju i mislim da su ti zaključci zaista upozoravajući, jer iz toga se definiraju i konkretne politike prema zemljama kandidatima. Prema tome, to što oni zaključe nimalo nije nevažno”, rekao je Šolaja.

Upozorio je da bi pogrešno bilo misliti da će EU progledati BiH kroz prste te ocijenio da će iu 2014. EU ispostaviti iste zahtjeve od kojih neće odstupiti.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Nezavisne-u-posjedu-zakljucaka-Savjeta-EU-Za-zastoj-odgovorni-lideri-BiH-222076.html&usg=ALkJrhjtyrmS01l6y7y6i1u5kCJU_FnPWQ#sthash.yT8TVxGM.dpuf