Published On: Fri, Dec 13th, 2013

Daidža u dva…

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini odavno nije bilo važnijeg televizijskog nastupa od „tv ispovijedi“ fra Ive Markovića u emisiji „Nedjeljom u 2“.

Ugodno je nedjeljni objed probavljati gledajući kako se jedan od stupova „daidžluka“ sramoti na HTV-u hvatajući sam sebe u laži i argumentirajući vlastite stavove na razini sudionika reality showa.

Naravno, moguće je da se naivnim trećaricama iz Sjeverozapadne Hrvatske fra Ivo Marković učini kao dobronamjerni ekumenist, ali oni koji žive u BIH jasno su mogli vidjeti kako je potrebno samo par pitanja da se fra Ivo spetlja u vlastitim lažima jer su mu vrijednosti utemeljene na lažnoj slici stvarnosti koju godinama sukreira sa istomišljenicima.

O većem dijelu nastupa ne bismo previše. Nastupi prvaka „sarajevske tolerancije i multietničnosti“ na HTV-u su toliko predvidljivi da imaju sve elemente žanra.

Ne bi bilo loše u ranojutarnjem terminu vikendom uz emisiju „Hrvatska kronika u BIH“ prikazivati i dodatak „Šerbećenje sarajevskih daidža“.

 

_______piše: Matan Nižić l poskok.info

Probudiš se u 5 ujutro i kažeš idem pogledati najavu programa jer mi se nešto sluša himna kao ono na TV-u o multikulturi šerbeti netko od daidžanske ekipe. Odličan početak dana.

Emisije je išla uobičajenim tijekom. Do suza dirljivi prilog Špele Cvitković Iličić, red osobnih tragedija, red oprosta, red pobjeda dobra na zlim, red multikulture i kahvnenisanja u akšam, red vječnih optužbi Republike Hrvatske, red zlih Hercegovaca i Raspudića, red „Bobana i Šuška“.

Onda malo pjevanje, zborovi, hodanje po svijetu, mirovne nagrade od strane američkih udruga (koje vremenski koincidiraju s ustavnim promjenama u kojima su ograničavana politička prava Hrvata u BIH).

Nedostajao je samo tradicionalni „uberšupljak“ o europskom Jeruzalemu i tri bogomolje koje se vide s jednog prozora ili mi je možda promakao dok sam stavljao suđe u perilicu.

Uglavnom da Aleksandar Stanković nije pred kraj spomenuo Hrvate BiH gledatelj bi pomislio da su „Mir i Dobro“ i „Nu2“ zamijenili termin.

Iako je fra Ivo već na sredini podobro iziritirao upućeni dio gledateljstva lakonskom izjavom da se više pokrivenih žena može vidjeti u Zagrebu nego u Sarajevu predležem da mu se to oprosti.

To je bilo više retorička figura u želji da argumetira svoju tupavu tezu kako postoji urota kamermana hrvatskih televizija protiv sarajeskog suživota, jer prema fra Ivi oni u Sarajevu samo snimaju pokarćene pantalone uz ezan kao zvučnu kulisu.

Sva tuga otužnog fra Ivinog „daidžluka“ se slila tek na kraju u odgovoru na dva jednostavna pitanja:

Pita Aleksandar Stanković fra Ivu Markovića:

„Specifičan je položaj Hrvata iz BiH, kako ga vi ocijenjujete?“

Odgovara fra Ivo Marković:

„Neki dan je bila je promocija knjige ovoga iz Dubrovnika (nije se mogao sjetiti imena) i taj (kojemu se nije mogao sjetiti imena) je rekao da Hrvati žive bolje nego ostali narodi…. „

Kasnije smo saznali da je „taj iz Dubrovnika“ ustvari Ivo Banac kojega u Sarajevu zivkaju na razne bošnjačke nacionalističke skupove kako bi njegov akademski background bivšeg profesora na Yale-u malo popravio imidž.

Veliki poznavatelj Bosne fra Ivo Marković, koji prema vlastitim navodima poput svoje braće živi s narodom, zaključak o životnim uvjetima svoga naroda izvodi iz iskustva Ive Banca koji tezgari na fakultetu Ejupa Ganića. Vjerojatno su zajedničke zaključke donijeli na osnovu uvida u izgled okućnica na putu M-17.

Aleksandar Stanković je vidno zbunjen nebuloznim odgovorom pokušao popraviti stvar te pojasniti pitanje, sužavajući ga na politička prava ako već po fra Ivi Markoviću Hrvati žive bolje od ostalih.

Fra Ivo Marković na precizirano pitanje odgovara:

„I s političkim pravima…!!!!“ što bi trebalo gledatelje navesti na zaključak da Hrvati u BIH imaju više političkih prava u odnosu na Bošnjake i Srbe.

Kako papagajski ponavljane neistine nikada ne preuzmu primat nad mislima, fra Ivo svoju nebuloznu izjavu nastoji popraviti još jednim „uberšupljakom“ kako su svi ugroženi jedanko jer se loše živi.

Kao da nizak opći životni standard u Bosni i Hercegovini koji pogađa sve građane opravdava nejadnakopravnost konstitutivnih naroda jasno utvrđenu u manjkavom izborno-političkom modelu.

Nadalje se nastavlja logičko-umni debakl fra Ive Markovića koji pokušava relativizirati dvostruki mandat „bošnjačkog pinokia“ Željka Komšića:

„Zašto ne funkcionira izbor predsjednika hrvatskog naroda netko je odgovoran za to, tko je doveo do toga …“ – postavlja fra Ivo Marković retoričko pitanje.

Naravno da fra Ivo Marković nije dao odgovor jer se držeći za pasić s fra Lukom Markešićem javno liže s onima koji su odgovorni za manipulaciju hrvatskim članom Predsjedništva BIH, a to su Zlatko Lagumdžija i njegov već bivši „pinokio“ Željko Komšić osobno.

Sugerirao bih na kraju Stankoviću da u sljedeće izdanje „Nu2“ zovne i fra Luku Markešića da se konačno „daidžluk“ razotkrije u svojoj punini i da više ne zamagljuju političku neravnopravnost vlastitog naroda javno „vežući konje gdje im aga kaže“.

Trećaricama iz Čakovca će biti zanimljivo a Hrvatima u BIH korisno.