Utorak, 23 srpnja, 2024

EU PARLAMENT: “Pristupiti ustavnoj reformi na načelima federalizacije i legitimne zastupljenosti”

Must Read

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održana je rasprava o Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015.,  koju je pripremio izvjestitelj Cristian Preda (EPP, Rumunjska), a u kojoj su sudjelovali zastupnici HDZ-a/HSS-a Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir i Andrej Plenković, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjedateljica hrvatske Delegacije EPP-a i zamjenica predsjednika Delegacije za BiH Dubravka Šuica kazala je kako približavanje Bosne i Hercegovine EU jamči koheziju i funkcionalnost zemlje, osigurava stabilnost i sprječava dezintegracijske trendove. Naglasila je potrebu da se u dogledno vrijeme pristupi i ustavnoj reformi koja će jamčiti ravnopravnost konstitutivnih naroda, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, na načelima federalizacije, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti.

Zastupnica Ivana Maletić pozvala je Komisiju da pomogne BiH koristiti sredstva iz EFSI fonda, jer za sada nema nijednog projekta iz BiH na popisu EIB-a. Založila se da Komisija otvori za BiH i sredstva IPA-e za regionalni razvoj, za poljoprivredu i ruralni razvoj te za zapošljavanje i socijalnu politiku.

Zastupnica Marijana Petir rekla je kako vlasti BiH moraju uložiti veće napore u usklađivanje sa standardima EU u svim područjima. Pozvala je BiH da se otkloni problem prekograničnog onečišćenja zraka zbog rada rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i negativan utjecaj projekta Gornji Horizonti na sliv Neretve.

– Europska budućnost BiH je moguća jedino ako će sva tri naroda imati jednaka prava. Hrvate se diskriminira po svim osnovama. Oni su u pojedinim dijelovima gotovo nestali, a hrvatski jezik je nestao iz javnog i političkog života. Sustav javnog emitiranja ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda i ovog puta pozivam na uspostavu nacionalnih programa unutar javne televizije. Vlasti Bosne i Hercegovine moraju Hrvatima kao konstitutivnom narodu osigurati poštivanje njihovih prava i uložiti veće napore kada je riječ o usklađivanju sa standardima EU u svim područjima.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković rekao je kako je riječ o prvom Izvješću nakon povijesnog podnošenja formalnog zahtjeva za članstvo BiH u EU, koji je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu 15. veljače 2016., a uz veliku potporu hrvatskih zastupnika u EP i povjerenika Hahna. Pozvao je Vijeće da bez odlaganja procesuira zahtjev te da Komisija što prije započne s izradom Mišljenja kako bi BiH dobila status države kandidata.

Svi zastupnici HDZ-a i HSS-a apelirali su da BiH kroz pregovore s Europskom komisijom osigura prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržala tradicionalna trgovina između Hrvatske i BiH. Založili su se i za uspostavu učinkovitog koordinacijskog mehanizma u kojem će sudjelovati sve razine vlasti u cilju nastavka gospodarskih i socijalnih reformi te prilagodbe pravnoj stečevini EU./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -