Published On: Ned, srp 29th, 2012

EU će pomoći Hrvatskoj i BiH da riješe pitanja granice, Luke Ploče, neumskog koridora, graničnih prelaza…

zlatko-i-vesnaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se u Motovunu s ministricom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić.

U srdačnoj radnoj atmosferi ministri su, zajedno sa suradnicima, identificirali najprioritetnija bilateralna pitanja koja treba riješiti prije nego Hrvatska postane punopravna članica Europske unije.

Ocijenjeno je da se do kraja godine moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja za granični spor, napredan pristup BiH luci Ploče u skladu s pravnom stečevinom EU i interesima BiH, obostrano prihvatljivo riješenje za cestovni koridor koji spaja dva dijela Hrvatske a prolazi kroz bh. teritorij, ali i sagledati, zajedno s Europskom komisijom, sve mogućnosti za povećanje broja graničnih prijelaza za proizvode animalnog porijekla koji se izvoze iz BiH u EU.

S tim u vezi Lagumdžija i Pusić razmotrili su pozivno pismo povjerenika za proširenje EU Štefana Fülea, da se 19. rujna 2012. godine u Bruxellesu održi sastanak na razini ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske s resornim članovima Europske komisije.

Cilj ovoga sastanka bio bi davanje konačnog ekspertnog impulsa Bruxellesa za konačno rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Obostrano je ocijenjeno da se pitanja koja je u pozivnom pismu adresirao povjerenik Füle poklapaju s pitanjima koja su i ministri vanjskih poslova na sastanku definirali kao najprioritetnija.

Postignut je i visok stupanj suglasnosti o potrebi hitnog imenovanja nekoliko ekspertnih timova koji će raditi na definiranju rješenja za svako od otvorenih pitanja, što uključuje i potrebu organiziranja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hvratske.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Lagumdžija je ocijenio kao ogromnu šansu za BiH i njezin napredak na putu euroatlantskih integracija i naglasio da činjenica da Hrvatska u ovom smislu pruža veliku i značajnu podršku BiH treba biti temelj za intenzivnu suradnju u svim oblastima, kako u političkom dijalogu i dijalogu eksperata na rješavanju otvorenih pitanja, tako i na području gospodarske suradnje i suradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, razvoju trgovinskih odnosa i u brojnim drugim oblastima koje su od zajedničkog interesa, priopćeno je u nedjelju iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare