Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ETNIČKO ČIŠĆENJE I NA KLIX.BA: Promijenili ime, ali su ostali isti

Must Read

CenzuraSarajevo-x.com promijenio je dezen. Nakon što su skontali da su širi od samog Sarajeva nastoje privući publiku iz ostalih krajeva BIH i približiti se i drugim gradovima. Sarajevo x promijenilo je samo dezen. Ideologija je ostala ista. Što se naime događa kada na Klix.ba neki Hrvat, pomirljivim i razboritim tonom krene otvarati dijalog po nekom pitanju? Tema se zatvori. Zaključa. I baci u ropotarnicu povijesti. Sarajevo-x promijenilo je dakle samo dezen. Ideologija etničkog čišćenja i političke diskriminacije ostala je ista. Forumom i dalje rovari džihad bojna iz Amsterdama…

U nastavaku pročitajte o čemu se radi, i pokušajte naći jedan jedini razlog ključanja ove teme na Klix.ba, zahvaljujemo forumašu koji nam je poslao link:

Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanja”

Moderatori/ce: zagazagazoom66

19 post(ov)a • Stranica: 1/1.

Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanja”

PostPostao/la asusdvd dana 13/04/2012 23:30

Pozdrav svima,htio bih čuti što mislite o pravu hrvatskog naroda na samoopredjeljenje i trenutnom stanju u kojemu se to njemu ne omogućuje.Nejasno mi je zašto bilo tko, od međunarodne zajednice do političara koji predstavljaju bošnjački narod, pokušava spriječiti jedan kolektivitet da kaže “evo ovo je naša volja, mi ovo želimo”. Dovoljno je znati da hrvatski narod, kao i bošnjački i srpski, ima sva ustavno zajamčena prava koja su ista za sve narode u BiH, dakle status i startne pozicije moraju biti jednake za sve. Također, na BiH razumna osoba ne može gledati kao na “staru hrvatsku”, “staru srpsku” ili “staru bošnjačku” zemlju/državu, već točno onako kakvo je trenutno dogovoreno pravno stanje – zemlju 3 jednakopravna naroda.

Ali svejedno je samoopredjeljenje naroda u BiH tabu tema i “fašistički separatizam” u glavama onih koji misle da je njihovo viđenje i njihova ljubav prema BiH, jedina moguća i jedina ispravna.

Slikoviti opis za ovu situaciju u BiH, koji može shvatiti svatko i njegova baba, je stan sa 3 cimera koja su potpisala dogovor da će živjeti skupa u jednoj prostoriji s tri kreveta. Dakle, njih su trojica, a prostorija je jedna.

Jedan cimer se više uopće ne vidi u tom stanu i želi kod rođaka, a sa sobom će ponijeti krevet i sve svoje stvari. Jasno kaže “Ne sviđa mi se tu, nema smisla da stanujem ondje gdje ne želim. Kupim se i odlazim!”

Drugi cimer želi ostati u stanu, ali ne “pošto poto” ostati, i ne sviđa mu se razvoj situacije pa jasno kaže “Želim ostati u ovom stanu, ali u svojoj vlastitoj sobi. Tamo neću poprijeko gledat na cimera koji hrče jer mi to neće smetat u mojoj sobi, moć ću u miru učit i glasnije slušat glazbu bez da smetam cimeru ili on meni. To će omogućit da se odnos među nama ne sroza i da i dalje budemo dobri frendovi jer će nesuglasice i razlozi za konflikt nestati.”

Treći cimer kaže “Ne, ne idete vi nikamo. Ti ne ideš sa svojim stvarima kod rođaka i ostaješ ovdje. Ti koji bi ostao, ali želiš svoju vlastitu sobu di nećeš čut hrkanje i moć ćeš učit naglas, ostaješ ovdje. Ne budite separatisti i baštinici starih politika, propalo je to ’90ih. A sad ćemo nastavit svak sa svojim aktivnostima – šta je ono na redu večeras za našu malu zajedničku prostorijcu? Film i seks s curom meni u 20.00 sati, tebi dolaze roditelji u 20.05h, a ti? Ti učiš za važan ispit cijelu večer, da… Ova soba je tako bogata različitostima! Nastavite, i nema se niko pravo žalit, ova soba je – Jedna Jedina!”

asusdvd
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 13/04/2012 22:48

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la Skijaš dana 14/04/2012 00:04

asusdvd je napisao/la:

nije dogovoreno šta je čiji krevet, jer da jeste, možda bi se država do sada i raspala

Avatar
Skijaš
 
Postovi: 3249
Pridružen/a: 15/06/2011 09:56
Lokacija: država za Damira Fazlića

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la zavodnik_ dana 14/04/2012 00:06

Hrvati imaju pravo na entitet/kanton/svoju jednu županiju ako je u suglasnosti sa ustavom BiH. To je moje mišljenje.
zavodnik_
 
Postovi: 25
Pridružen/a: 10/04/2012 00:04

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la zahvalan dana 14/04/2012 00:10

:-)pa ima vise Hrvata u cileu pa ne traze svoj Entitet, ne razumijem zasto vam smeta Bosna i Hercegovinapa ne pise nikom na celu jel S, B ili H ili ostali … :-)

ima 400 hiljada hrvata u americi hocetel i tamo traziti entitet ?

:-)

Zadnja izmjena: zahvalan; 14/04/2012 00:12; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
zahvalan
 
Postovi: 444
Pridružen/a: 22/02/2012 20:19
Lokacija: i dont need you bitch

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la Skijaš dana 14/04/2012 00:11

zavodnik_ je napisao/la:Hrvati imaju pravo na entitet/kanton/svoju jednu županiju ako je u suglasnosti sa ustavom BiH. To je moje mišljenje.

Pošto je nemoguće dogovoriti granice, moje mišljenje je da tvoje mišljenje vodi krvoproliću.

Avatar
Skijaš
 
Postovi: 3249
Pridružen/a: 15/06/2011 09:56
Lokacija: država za Damira Fazlića

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la and dana 14/04/2012 00:15

isto pitanje su postavljali srbi u hrvatskoj
Avatar
and
 
Postovi: 5374
Pridružen/a: 04/09/2007 22:51

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la BL 1987 dana 14/04/2012 00:17

Gdje celjad nije bijesna, kuca nije tijesna. :wink:Nema nikakve potrebe za podjelama, sve lose sto se desava u FBiH je uzrokovano OHRovim mjesanjem u uspostavljanje vlasti. U narednom izbornom ciklusu toga nece biti kao sto ni OHRa nece biti i Hrvati ce biti u poziciji da se dogovaraju sa svojim sugradjanima Bosnjacima.
A Ustavni sud BiH ce cistiti za OHRom kao sto je pocistio situaciju u Mostaru. Hrvati sad imaju priliku u Mostaru pokazati da imaju demokratski kapacitet.
BL 1987
 
Postovi: 212
Pridružen/a: 04/04/2012 13:21

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la paravan dana 14/04/2012 00:23

pa i imate ista prava.jel zivite i vi i mi u Bosni? zivimo :D
jel zivimo u istom entitetu? zivomo :D
jel isti zakoni vrijede i za nas i za vas? vrijede :D
eh sad to sto nas ima vise… jbg nemojte koristiti kondome. nismo vam mi krivi :D
Avatar
paravan
 
Postovi: 512
Pridružen/a: 22/12/2010 13:43

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la Ženski Dr.Med dana 14/04/2012 00:27

pitajte dodika da vam da… uostalom koliko je srba protjerano iz hr??
Avatar
Ženski Dr.Med
 
Postovi: 5642
Pridružen/a: 23/09/2009 14:16
Lokacija: Where Is sarajevo-X???!!!

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la zahvalan dana 14/04/2012 00:30

nicu teme o majorizaciji kao gljive poslije kise
Avatar
zahvalan
 
Postovi: 444
Pridružen/a: 22/02/2012 20:19
Lokacija: i dont need you bitch

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la Jay Gatsby dana 14/04/2012 00:42

@asusdvdTrenutno dogovoreno pravno stanje je: dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Jay Gatsby
 
Postovi: 156
Pridružen/a: 06/03/2012 19:14

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la asusdvd dana 14/04/2012 02:11

Jay Gatsby je napisao/la:@asusdvdTrenutno dogovoreno pravno stanje je: dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Točno. I? Je li to po tebi pravedno i racionalno, i govori li ti išta činjenica da je ovakva Bosna i Hercegovina već godinama nestabilna i nazaduje, dok je po pitanju nacionalnog pitanja perfektno uređena Švicarska stabilna i napreduje?

Zašto “cimeri” ne iskoriste postojeću mogućnost dogovora pa da nesporazumi nestanu i da se krene naprijed? Zašto je to bauk, loše, nemoguće?

Zašto se nastavlja sa životom cimera u jednoj prostoriji u kojoj se u isto vrijeme odvija seks, učenje i obiteljsko druženje? Zašto federalizacija ili mirni razlaz nisu moguće i razumne opcije?

Većinski hrvatska federalna jedinica, koja bi omogućila potpunu ravnopravnost kolektiviteta poznatog kao “hrvatski narod”, je bauk valjda jedino u državi BiH. Socijaldemokracija i “građanska Bosna” će se jedino u nas napravit tako da zabetoniramo postojeće rješenje koje ne funkcionira.

I vratimo se opet na elementarnu logiku – nije li razumno pustiti cimera da se odseli ako ne želi živjet s nama, ili da ode u svoju sobu ako mu smeta hrkanje?

Netko je rekao da “kuća nije tijesna gdje čeljad nije bijesna”. Ako vi ne vidite da je ova zemlja duboko podijeljena po etničkim linijama, onda zatvarate oči pred činjenicama i stvarnošću i trebate se dobro zamislit. Čeljad je itekako bijesna jer se nedavno međusobno ubijala, i sigurno se neće pomirit tako da ih se stavi u jedan mali prostor i tjera na suživot uopće ne slušajući njihove vlastite interese, što oni žele i očekuju. Nikad se država tako nije napravila pa neće ni u BiH.

Volim sve ljude i nitko mi ne smeta, ali ne znam kako bih mogao nekoga toliko voljet da mu zabranim da ode u svoju vlastitu sobu jer čovjek smatra da se ne isplati svaki dan zadnjih 15 godina natezat oko nekih elementarnih prava u zajedničkoj sobi.

Svi oni koji žele i vole BiH se trebaju preorijentirat na razumne opcije koje će uvažiti svačije interese, a ne u ime nekih ideologija produljivati agoniju koja sprječava bilo kakav napredak.

Smatram da kolektiv poznat pod nazivom Hrvati, ustavno ravnopravan narod, treba dobiti ono što želi, a ustavno ima pravo dobiti, a to je većinski hrvatska federalna jedinica; koja će jednom zauvijek stabilizirati BiH i završit s pričom o pravima i ugroženosti. Time će i političari napokon morati raditi na ekonomiji jer im mahanje zastavama više neće osiguravati sigurnu pobjedu.

asusdvd
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 13/04/2012 22:48

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la Skijaš dana 14/04/2012 06:52

asusdvd je napisao/la:Smatram da kolektiv poznat pod nazivom Hrvati, ustavno ravnopravan narod, treba dobiti ono što želi, a ustavno ima pravo dobiti, a to je većinski hrvatska federalna jedinica;

1. trebaš uvjeriti Bošnjake da je takva podjela i u njihovom interesu, odnosno da se taj bošnjački entitet neće ucjenjivati i maltretirati. Ti takve garancije ne možeš pružiti niti postoji političar u hrvatskom narodu koji može, ali eto, probaj.

2. da bi pokazao koliko si dobronamjeran, ponudi im mrkvu, recimo ulazak Stoca, Srebrenice i Prijedora u taj bošnjački entitet. Jer ako pomisle da ih želiš zeznuti insistiranjem na rezultatima vojnih operacija, teško da prihvate tvoj prijedlog. Uostalom, ne bi ni ti da si na njihovom mjestu.

To su dva razloga zbog kojih je dalja podjela nemoguća, Bošnjake se tretira poput pavijana koji treba da uvažavaju želje drugih a njih ko jebe. Istinski dogovor je kad svi dobiju ponešto i svi gube ponešto. Šta Bošnjaci dobijaju tvojim prijedlogom ? Politički utjecaj nad pola FBiH ? Pa to i sad imaju, pa i više.

Trebamo biti korektni kolega. I prema Hrvatima, i prema, Srbima, i prema Bošnjacima a i prema ostalim građanima ove zemlje.

Avatar
Skijaš
 
Postovi: 3249
Pridružen/a: 15/06/2011 09:56
Lokacija: država za Damira Fazlića

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la juventus dana 14/04/2012 07:30

koje nebuloze… :lol:
Avatar
juventus
 
Postovi: 646
Pridružen/a: 26/05/2008 03:03

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la plain vanilla dana 14/04/2012 08:28

asusdvd je napisao/la:Pozdrav svima,htio bih čuti što mislite o pravu hrvatskog naroda na samoopredjeljenje i trenutnom stanju u kojemu se to njemu ne omogućuje.Nejasno mi je zašto bilo tko, od međunarodne zajednice do političara koji predstavljaju bošnjački narod, pokušava spriječiti jedan kolektivitet da kaže “evo ovo je naša volja, mi ovo želimo”. Dovoljno je znati da hrvatski narod, kao i bošnjački i srpski, ima sva ustavno zajamčena prava koja su ista za sve narode u BiH, dakle status i startne pozicije moraju biti jednake za sve. Također, na BiH razumna osoba ne može gledati kao na “staru hrvatsku”, “staru srpsku” ili “staru bošnjačku” zemlju/državu, već točno onako kakvo je trenutno dogovoreno pravno stanje – zemlju 3 jednakopravna naroda.

Ali svejedno je samoopredjeljenje naroda u BiH tabu tema i “fašistički separatizam” u glavama onih koji misle da je njihovo viđenje i njihova ljubav prema BiH, jedina moguća i jedina ispravna.

smijes ti mastati, time ne krsis zakon niti ce ti neTko zamjeriti

kao kad navecer legnes, pa mastas kako si s dvije djevojke
ali probas li to sprovesti, zena ce te zhiknuti :mrgreen:

e tako i ovo, masta je dozvoljena, ali nista vise od toga

Avatar
plain vanilla
 
Postovi: 48112
Pridružen/a: 05/10/2008 12:10
Lokacija: forumska posvudusha 😛

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la cindrlimindrli dana 14/04/2012 08:33

asusdvd je napisao/la:I vratimo se opet na elementarnu logiku – nije li razumno pustiti cimera da se odseli ako ne želi živjet s nama

Ja stvarno ne razumijem u cemu je problem?
Ko tebi brani da odselis iz BiH?

cindrlimindrli
 
Postovi: 1036
Pridružen/a: 13/11/2011 19:43

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la BL 1987 dana 14/04/2012 08:36

asusdvd je napisao/la:Netko je rekao da “kuća nije tijesna gdje čeljad nije bijesna”. Ako vi ne vidite da je ova zemlja duboko podijeljena po etničkim linijama, onda zatvarate oči pred činjenicama i stvarnošću i trebate se dobro zamislit. Čeljad je itekako bijesna jer se nedavno međusobno ubijala, i sigurno se neće pomirit tako da ih se stavi u jedan mali prostor i tjera na suživot uopće ne slušajući njihove vlastite interese, što oni žele i očekuju. Nikad se država tako nije napravila pa neće ni u BiH.

Mi odrata pa do nedavno i nismo zivili zajedno.
Jedni su zivili sa OHRom a drugi protiv OHRa.
Istinski suzivot tek pocinje i treba mu dati sansu.

BL 1987
 
Postovi: 212
Pridružen/a: 04/04/2012 13:21

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la zateznistub dana 14/04/2012 08:38

Posto sam rodom iz opstine stari grad, iznjeo sam na sastanku mjesne zajednice prijedlog da se dobrinja 2 odcjepi od opcine novo sarajevo i pripoji starom gradu!Nisam nasao na razumijevanje.Zasto?

:-) :shock:

Avatar
zateznistub
 
Postovi: 1668
Pridružen/a: 29/07/2010 13:55
Lokacija: zatrpan

Re: Pravo na samoopredjeljenje u kontekstu “hrvatskog pitanj

PostPostao/la juventus dana 14/04/2012 08:53

Nekim ljudima stvarno ne treba dati tastaturu u ruke. Jest da trpi svašta, ali trebaju vala biti neke granice.
Avatar
juventus
 
Postovi: 646
Pridružen/a: 26/05/2008 03:03
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -