Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ERDOGAN STIŽE U ZAGREB Dolazi na proslavu 100. obljetnice proglašenja islama ravnopravnom religijom u Hrvatskoj.

Must Read

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi danas u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Turskog šefa primit će hrvatski državni vrh. Jedna od važnijih tema razgovora bit će gospodarstvo.

Erdogan dolazi na proslavu 100. obljetnice proglašenja islama ravnopravnom religijom u Hrvatskoj.

No, kada šef neke države dolazi u pratnji najvažnijih ministara, šest parlamentarnih zastupnika te s najjačim gospodarskim izaslanstvom – onda je jasno da je to iznimno važan posjet. Posebice kad je riječ o petnaestom gospodarstvu svijeta, velikom investitoru, članici G-20., ističe HRT

O dolasku Erdogana u Hrvatsku u sinoćnjem Dnevniku 3 Hrvatske televizije govorio je vanjskopolitički komentator HRT-a Damir Matković.

Turske tvrtke u Hrvatsku su uložile 230 milijuna eura. Primjerice, od 2004. u Hrvatskoj radi vodeći lanac luksuznih hotela Rixos.

Turska je godinama bila zemlja s najvišom stopom rasta u svijetu. Nakon kratkog pada, on ponovno raste. Lani je bio najveći u proteklih pet godina. Gospodarstvo je ozbiljno uzdrmano terorističkim napadima i pogoršanim odnosima s Rusijom.

Tursko je tržište veliko, zahtijevno, konzumerističko, veoma potentno, ne samo jer u Turskoj živi gotovo 80 milijuna ljudi nego jer je Turska turistička velesila, podsjeća Matković.

Bitna tema posjeta Recepa Erdogana bit će i pitanje sigurnosti. Turska je među zemljama koje snose najveći teret izbjegličke krize.

Diplomatski odnosi Hrvatske i Turske uspostavljeni su 1992., za vrijeme predsjednika Suleymana Demirela. Kratkotrajno usporavanje dogodilo se u vrijeme rata u BiH. Obje zemlje članice su Vijeća sigurnosti, Svjetske trgovinske organizacije, NATO-a, počele su pregovore s Europskom unijom 2005. Turska je još u fazi pregovora./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -