Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Erdogan: Alija Izetbegović je obukao uniformu kad je trebalo, bio je uzoran vođa, pamtit ćemo njegove riječi o Srebrenici

Must Read

Toliko je bio patriota, hrabar i uzoran vođa u svakom pogledu. Ne samo njegova borba, nego i njegove ideje, savjeti i riječi bili su primjer, rekao je turski predsjednik Erdogan o Aliji Izetbegoviću.

Tijekom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je govorio o trenutnoj situaciji u Gazi, spominjući i primjer prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

“Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španjoloske da će priznati državu Palestinu”, rekao je Erdogan.

Odluka da se prizna država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofenzivu na Pojas Gaze od 7.  listopada 2023. godine, usprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

“Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori”, istakao je Erdogan.

Erdogan je izrazio želju da se nastavi rad filantropa na širenju dobrote, bratstva i ljepote u Turskoj i u različitim dijelovima svijeta.

Navodeći da je Alija Izetbegović, pobornik i državnik koji je svoj život posvetio slobodi Bosne i Hercegovine, bio veliki mislilac, ali i iskusan političar koji je vrlo dobro poznavao funkcioniranje globalnog sistema, Erdogan je podsjetio na njegove riječi.

“Kada je trebalo, skinut će svoje odijelo i obući vojnu kamuflažu za svoju zemlju i naciju.” Toliko je bio patriota, hrabar, hrabar i uzoran vođa u svakom pogledu. Ne samo njegova borba, nego i njegove ideje, savjeti i riječi bili su primjer. O genocidu u Srebrenici rekao je sljedeće: ‘Što god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi ponoviti‘”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je napomenuo da su, nažalost, svi svjedoci bolne istine na koju je skrenuo pažnju Izetbegović, a koja se očituje u primjeru Gaze.

“Od 7. oktobra u Gazi je pred očima cijelog svijeta počinjen jedan od najbrutalnijih genocida prošlog stoljeća. Nažalost, više od 15 hiljada djece je ubijeno, 35 hiljada nevinih je ubijeno, više od 80 hiljada Palestinca je stradalo. Gotovo cijela Gaza je pretvorena u ruševine. Zbog toga su Gazu, koja je već bila zatvor na otvorenom, uvelike izgubili ubijajući bebe u inkubatorima, bombardirajući bolnice i bogomolje, napadajući kamione koji dostavljaju pomoć i bacajući bombe na nedužne civile koji čekaju u redu za hranu”, istakao je Erdogan.

Dodao je kako su to sve raditi oružjem, bombama, avionima i bezuvjetnom diplomatskom podrškom “onih koji godinama uče ljudskim pravima i slobodama”.

“Nitko se ne bi trebao rugati našoj pameti. Nitko nas ne smije gledati u oči i lagati. Oni koji pružaju logističku i vojnu podršku osvajačima jednako su odgovorni za krvoproliće u Gazi. Nemojte misliti da tuga jadnih ljudi koji su umrli u Gazi neće biti zapamćena, nemojte misliti da će se tlačitelji izvući sa svojim djelima, nikada. Krv potlačenog naroda Gaze zalijepljena je za čela okupatora i njihovih zaštitnika”, istakao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je Hamas prošle sedmice objavio da je prihvatio ponudu o prekidu vatre, ali je Izrael nastavio sa svojim beskompromisnim stavom.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua usprkos svoj “njegovoj aroganciji i nepromišljenosti”, masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

“U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje”, rekao je Erdogan.

Turski lider je upozorio da ako se “cionistički ekspanzionizam nastavi ovako”, svijet će biti sklon novim sukobima.

“Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini”, dodao je Erdogan

NAPOMENA: Alija nije bio ratnik džihada. Samo je nosio dezen. Stvarni šefovi vojske bili su teroristi Al Qaede.

- Advertisement -

8 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -