Published On: Pet, ruj 25th, 2020

Elon Musk obećao za tri godine novi automobil Tesla vrijedan 25.000 USD

Tijekom sastanka interesnih grupa u Tesla kompaniji, izvršni direktor Elon Musk predstavio je nove inovativne baterije njegove kompanije za koje tvrdi da su šest puta moćnije od trenutne generacije baterija, a istovremeno imaju pet puta veći energetski kapacitet od trenutnih proizvoda.

Tesla pokušava proizvesti pristupačne električne automobile za “masovno tržište” u roku od tri godine, izjavio je izvršni direktor kompanije Elon Musk.

Na Teslinom sastanku zainteresovanih strana i događaju „Dan baterije“, Musk je otkrio da njegova tvrtka želi da iskoristi novo predstavljenu baterijsku tehnologiju kako bi stvorila vozilo čija bi maloprodajna cijena bila oko 25.000 američkih dolara.

„Naš prvi automobil bio je skupi sportski automobil, zatim nešto jeftinija limuzina i na kraju, neka vrsta premije za masovno tržište, Model 3 i Model Y. Ali zaista, uvijek nam je bio cilj da pokušamo napraviti pristupačan električni automobil“, rekao je Musk tijekom govora za Dan baterije. „Mislim, vjerovatno, za otprilike tri godine, uvjereni smo da možemo  napraviti vrlo uvjerljivo električno vozilo za 25.000 američkih dolara, koje je ujedno i potpuno autonomno.“

Najavljeno vozilo nema ime, a jedino što se o njemu zna jeste da će ga napajati baterije nove generacije koje će navodno poboljšati domet vozila za 16 %.

Nove baterije će navodno biti šest puta snažnije i imat će pet puta veći energetski kapacitet od trenutnih baterija.

Međutim, ne očekuje se uskoro masovna proizvodnja baterija koje uključuju novu tehnologiju, pošto je Musk naglasio da neće biti “proizvodnje velike količine” najmanje do 2022. godine.

Predstavljajući novo vozilo za „masovno tržište“, Musk je rekao da je „uvijek bio naš san od početka kompanije“ da stvorimo pristupačno električno vozilo.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>