Published On: Pon, pro 19th, 2016

Elektori danas biraju predsjednika SAD

Sjedinjene Američke Države danas službeno biraju predsjednika tako što će skupina od 538 elektora glasati i, kako se očekuje, potvrditi pobjedu Donalda Trumpa.
Trump je na izborima 8. studenog na osnovu glasova birača dobio većinu elektora – posrednika. Po sustavu iz 18. stoljeća, svaka savezna država SAD-a ima različit broj elektora, proporcionalno svom tadašnjem stanovništvu.
Elektorske glasove prebrojat će i potvrdit će Kongres (parlament) SAD-a na zasjedanju 3. siječnja, a, kako ocjenjuje CNN, bilo koji drugi rezultat osim pobjede Trumpa, uveo bi SAD u “kaos kakav nije viđen bar u posljednjih 140 godina”.
Kako navodi CNN, postoji neznatna mogućnost da elektori donesu iznenađujuću odluku i glasaju po svom nahođenju, jer nijedan elektor nema ustavnu obvezu slijediti volju naroda, odnosno glasoati onako kako su se izjasnili birači u njegovoj državi.
Iz tog razloga, na današnjim izborima takozvani “prevrtljivi elektori” mogli bi glasovati po vlastitom nahođenju i Trumpu uskratiti predsjednički mandat što je po zakonu moguće, iako su za to šanse minimalne.
Početkom studenog, nakon predizborne kampanje koja je trajala više od godinu dana, republikanac Donald Trump je dobio 62.979.636 glasova birača u 30 saveznih država u kojima je osvojio 306 elektora, a njegova protukandidatkinja, demokratkinja Hillary Clinton je dobila više glasova birača – 65.844.610, ali u 20 saveznih država s manje elektora, te ih ima samo 232./HMS/