Published On: Pon, pro 19th, 2016

Federalna Vlada za najam prostora u Mostaru platit će 677.469,60 KM u 2017. godini

UŠTEDJELI 10.000 MARAKA

Vlada Federacije BiH i iduće godine bit će smještena na istim lokacijama u Mostaru. Kako se vidi iz dokumenata Vlade Federacije, nedavno su produljeni ugovori o najmu prostora na nekoliko lokacija na širem području Mostara, piše Večernji list BiH. Ipak, cijene zakupa nisu iste.
Različite cijene
Islamska zajednica smanjila je cijenu zakupa za 5 posto, pa će iduće godine Vladi prostore iznajmljivati po cijeni od 11,84 KM po četvornom metru s PDV-om. Radi se o prostoru od 662,9 četvornih metara i osam parkirališnih mjesta, a Vlada je dobila i 140 metara četvornih prostora u potkrovlju gratis. Nešto veća cijena zakupa je u Grandexu d.o.o. i Faruka Ćupine, koji su bili suglasni da cijenu zakupa spuste na 12,9 maraka s PDV-om.
Prostori su površine 994 i 479 četvornih metara, a uključena su i četiri parkirališna mjesta. Najviša cijena je zakupa hotela Ero koji je u vlasništvu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Oni nisu pristali na snižavanje cijena najma i cijena je ostala na ovogodišnjoj razini, odnosno, 14,4 marke po četvornom metru s PDV-om. Radi se o istočnom krilu hotela Ero, ukupne površine 2484 četvorna metra, i pripadajućem parkirališnom prostoru. – Zakup triju poslovnih prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru, za razdoblje siječanj – prosinac 2017. ukupno bi iznosio 677.469,60 KM s uračunatim porezom na dodanu vrijednost. Zakup predmetnih prostora u 2016. ukupno je iznosio 688.368,60 KM, dakle, umanjen je za 10.899 KM – navodi se u dokumentu federalne Vlade.
Kupnja prostora
U dokumentima se navodi i kako je u tijeku kupnja objekta “Staklene banke” u središtu Mostara, ali kako proces još uvijek traje te kako nije moguće preseljenje na ovu lokaciju. Također, navode kako bi u tome scenariju bila potrebna dodatna financijska sredstva, što Vlada ne može osigurati. Tako će federalna ministarstva koja su smještena u Mostaru i tijekom iduće godine ostati na istim lokacijama.
Očekuje se kako će tijekom 2017. godine biti završen proces kupnje “Staklene banke” u Mostaru te kako bi se federalna Vlada od 2018. godine mogla preseliti u svoje prostorije. U tome slučaju ne bi trošila toliko novca na najam prostora u Mostaru, a u novim prostorima bi se mogle naći i druge federalne institucije jer će za njih svakako biti prostora.