Published On: Sun, Sep 3rd, 2017

EKSPERT ZA TERORIZAM: Amerikanci dovode utjecajnog diplomatu u OHR

BANJALUKA – Denis Hirn, zamjenik veleposlanika SAD u Afganistanu, bit će novi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, saznaju”Nezavisne”.

Podsjećamo, trenutni prvi zamjenik Valentina Incka, američki diplomat Brus Berton, preuzima dužnost šefa Misije Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) u BiH od Jonathana Moorea.

Kao što smo rekli, Hirn bi trebao doći u BiH krajem listopada ili početkom studenog ove godine. Inače, Hirn je već služio u BiH, i to od 1993. do 1996. godine kao politički savjetnik prvog američkog veleposlanika  službovao je u Hrvatskoj, govori i lokalne jezike, a od 1996. do 1998. bio je angažiran za Haški tribunal .

Imao je vezu s našom regijom dok je služio kao časnik Ureda za europske poslove u State Departmentu.

“Radi se o vrlo jakom kandidatu koji je bio suradnik Thomasa Sanona, podtajnika za političke poslove u State Departmentu.

To potvrđuje da američka administracija u BiH želi poslati utjecajnog diplomatu”, rekao je “Nezavisnim” izvor blizak američkoj diplomaciji.

Hirn je prije dolaska na mjesto zamjenika šefa Misije u Afganistanu bio viši Shanonov savjetnik, koji je trenutno treći čovjek u State Departmentu, iza tajnika Rexa Tilersona i njegovog zamjenika Johna Sullivana.

Naš izvor tvrdi da je jedan od razloga njegovog dolaska činjenica da Hirn ima veliko iskustvo u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, a to potvrđuje i njegova službena biografija na stranici State Departmenta.

“Hirn je od 2012. do 2015. godine bio savjetnik za vanjske poslove Zapovjedništva za specijalne operacije Američke vojske.

Služio je dvije godine u Afganistanu, i to od 2008. do 2009. kao politički savjetnik glavnog zapovjednika generala američkih i savezničkih snaga u istočnom Afganistanu, a od 2007. do 2008. bio je savjetnik borbenih snaga u jugoistočnim pokrajinama u blizini pakistanske granice “, prema službenoj biografiji.

Zanimljivo je da je 2013. godine Hirn dobio predsjedničku promociju koja mu je dodijelila položaj ekvivalentne generičke američke vojske s jednom zvijezdicom.

S obzirom na to da govori i portugalski jezik, Hirn je dugi niz godina služio u Portugalu, kao i u američkoj misiji u Brazilu, gdje je između ostalog bio na pozicijama generalnog konzula u Rio de Janeiru, kao i konzula za političke poslove u veleposlanstvu u Braziliji .

Rođen je u Sjevernoj Karolini i započeo svoju diplomatsku službu 1985. godine. Bio je stručnjak za pitanja nacionalne sigurnosti, a sedam puta dobio je visoke državne ukrase. Američka vojska mu je počastila za izvanrednu civilnu službu tijekom vojne službe.