Published On: Ned, ruj 3rd, 2017
#3rd | By Desk

Grad cvijeća dočekao Mostarske mažoretkinje osmijehom i pljeskom

Svake godine koncem kolovoza živopisni gradić Luchon u francuskim Pirinejima, uljuljuškan u neodoljiv krajolik visokih planinskih lanaca s trinaest vrhova i crnogoričnih šuma, oživi u bojama cvijeća i ritmova raznih plesnih skupina i orkestara pristiglih iz cijeloga svijeta. Tako je bilo i ovoga ljeta, piše Večernji list BiH.

Na šareni mirisni festival stigle su plesne skupine i orkestri s Tahitija, iz Portugala, Indije, Slovenije, Italije… i – Bosne i Hercegovine.

A BiH su predstavljale Mostarske mažoretkinje čiji su šarm i umješnost plesa sa štapovima i pomponima razgalili francusku publiku. Veseli Francuzi nisu štedjeli dlanove i usklike oduševljenja.

Mostarske su djevojke, u prepoznatljivim žuto-crnim odorama, pozdravljene gromoglasnim pljeskom. Kako i ne bi, kad su se ove prekrasne mlade dame, koje već godinama pronose ime Mostara diljem Europe i svijeta sudjelujući na brojnim natjecanjima i festivalima, izvrsno uklopile u ambijent satkan od cvijeća i glazbe svih boja i izričaja.

Festival cvijeća u Luchonu osnovan je 1888. i bez prekida traje do danas.

Zahvaljujući suradnji s Florianom Virgilijem i agencijom FV Productions, naše su djevojčice dosad nastupale na nekoliko festivala diljem Francuske, a uz to smo obišli i desetak velikih europskih gradova.

Ovakvi festivali izvrsna su prigoda za druženje i upoznavanje drugih kultura i običaja i nadamo se kako će nam se i dogodine pružiti ovakva prilika“, kaže Anja Puhalo, voditeljica i koreografkinja Mostarskih mažoretkinja.

Prvoga dana Mostarke su se, na trgu ispred čuvenih luchonskih starorimskih termi, predstavile s nekoliko plesnih točaka, a glazbeno ih je pratio orkestar iz Fužina s kojim surađuju prvi put.

Tom prigodom gradonačelnik Luchona Louis Ferré te Anja Puhalo i Ira Hott, kapetanica mažoretkinja, razmijenili su prigodne darove.

Voditeljica bh.-hrvatskog izaslanstva na festivalu, koreografkinja i menadžerica Nataša Puhalo kaže: “Ove ćemo godine u promenadi koja će proći glavnom gradskom ulicom pogledati scene i tematske kostime napravljene od samoga cvijeća. Bit će tu svega pomalo – i kauboja i Indijanaca, bengalskih tigrova, afričkih lavova i likova iz crtića Madagascar...”

Nataša ne zna podatak koliko je cvjetova utrošeno u izradu impozantnih kostima i figura koje sežu i po 2-3 metra u visinu. Sigurno ih je, naša je slobodna procjena, na desetke tisuća. A cvijeće pak svoju promidžbenu cvjetnu misiju, na kraju festivala, završava u publici.