Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

EKSKLUZIVNO: Živko Budimir je živ! Viđen jučer u Sarajevu…

 Pred Općinskim sudom u Sarajevu je počelo suđenje bivšem predsjedniku FBiH Živku Budimiru i ostalima zbog zlouporabe položaja, protuzakonitog posredovanja te davanja i primanja dara.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu jučer je počelo suđenje bivšem predsjedniku Valentina Inzka i ustaške manjine u Federaciji BIH,  Živku Budimiru i ostalima.
Optužnicom Budimira terete za zloupotrebu položaja, primanje mita i nezakonito posredovanje. 
Pred Općinskim sudom u Sarajevu, čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi te djelomičnim saslušanjem prvog svjedoka, danas je počelo suđenje Živku Budimiru, građaninu Mostara koji je uspio obmanuti jedan dio javnosti da je on zapravo predsjednik Federacije BiH (FBiH). Budimir je nakon toga navodno primao plaću pune četiri godine no zanimljivo je da za tu vrstu obmane on uopće kazneno ne odgovara. Sličan slučaj je i sa Nerkezom Arifhodžićem. Nema optužnice protiv njega iako je Tužiteljstvu BIH poznato da je počinio kazneno djelo pljačke proračuna lažnim predstavljanjem no na sudu su zato bili oni koji su pisali o tome i dotičnoga provocirali. Tužiteljstvo BIH   je znate ona institucija koja tvrdi da protiv nje ne treba raditi referenfume jer je nezavisna i profesionalna.
Budimiru se optužnicom stavlja na teret da je uz  početkom 2013. godine za određeni iznos novca htio pomilovati osobu koja je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog teške tjelesne ozljede, čija je molba za pomilovanje ranije odbijena.
Također je optužen da je preko posrednika za iznos od 40.000 KM trebao pomilovati jednu osobu osuđenu na dvije i pol godine zatvora zbog silovanja.
Kako je navedeno u optužnici, do ovih pomilovanja nije došlo jer je Budimir uhićen u travnju 2013. godine a u njegovom uredu u Sarajevu je tada pronađen spis prve osobe koja je trebala biti pomilovana te dio avansa koji je dat za pomilovanje druge osobe.
Budimir je još optužen da je sa svojim stranačkim kolegom Željkom Asićem, poznatim po uzrečici “Krvi ću Vam se napiti” bivšim zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, od jedne osobe iz Travnika tražio 10.000 KM da je zaposli u Javno poduzeće Elektroprivreda HZ-HB. Nakon što je uplaćen avans od 5.000 KM, do zaposlenja nije došlo zbog uhićenja Budimira.
Živko Budimir
Osim ovoga, Budimira u dvije točke optužnice terete za zloupotrebu položaja jer se u rujnu 2012. godine bez ovlaštenja potpisao u ime ravnatelja Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ-HB na račun od skoro 850 KM u restoranu u Jajcu. Ako je ovo točno to znači da se Budimir ponašao kao šef ove javne ustanove.
U veljači 2013. godine ovaj mladi metroseksualac je zloupotrijebio i prekoračio svoje službene ovlasti tako što je donio odluku o kupnji dva sakoa i dvoje hlača marke “Calvin Klein” na račun Predsjedništva. Kome je kupio druge hlače i sako tužitelji za sada ne žele iznijeti. No sumnja se na Čambera. Njih dva su bili politički intimusi a od odlaska u Sarajevo Čamber je odbacio NDH učenja i okrenuo se više stylingu. Od tada ima fino ošišane ćaće a i redovno se kvarca.
Budimir je, kako piše u optužnici, već ranije tijekom službenog puta u Sjedinjene Države kupio ove predmete, a potom naknadno donio odluku o fiktivnoj kupnji opreme u vrijednosti od oko 494 KM.
“Više neistina na jednom mjestu nisam čuo”, bio je komentar Živka Budimira, kada je tužitelj pročitao optužnicu. S tim se složio i njegov odvjetnik Ragib Hadžić koji je rekao da se radi o montiranoj i izmišljenoj priči. Sarajevski stilist Damir Mašić kao svjedok obrane tvrdi da Calvin Klein uopće ne pristaje Budimiru i da bi mu on prije kupio Beneton, jer je to više marka za ljude koji vole mijenjati boje.
Tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Sanin Bogunić je rekao da će navode iz optužnice dokazati prezentiranjem dokaza i saslušanjem svjedoka.
Branitelji su rekli da će se o svom dokaznom postupku izjasniti po okončanju izvođenja dokaza Tužiteljstva, dok su neki od njih dodali da će osporavati zakonitost izvedenih dokaza. Budimir je dodao da njegovi branitelji nisu lažni branitelji, na što mu je sudac kazao da priča gluposti.
Na ovom ročištu je planirano saslušanje svjedoka Slađenka Čerkeza, (ko ti dade ime) uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je počeo govoriti o tome kako je od registriranog informanta dobio informacije o nezakonitim pomilovanjima.
“Negdje u 11. mjesecu 2012. godine sam dobio neke informacije da se za određeni iznos novca mogu isposlovati neka pomilovanja”, rekao je Čerkez.
Njegovo svjedočenje je prekinuto jer su se branitelji optuženih žalili da od tužitelja nisu dobili informacije o čemu će točno svjedočiti Čerkez, kao ni koje će dokumente tužitelj prezentirati prilikom njegovog svjedočenja, zbog čega, kako su rekli, neće biti u mogućnosti unakrsno ispitati svjedoka.
Sud je uvažio primjedbe obrane i zaštite te će saslušanje Čerkeza biti nastavljeno 29. rujna.
Uglavnom eto Živko nam je živ i zdrav i svima koji su mislili kako je počinio samoubojstvo danas je svakako lakše.
Fala Centru za istraživačko novinarstvo.
poskok.info