Published On: Pet, stu 10th, 2017

Ekonomski rat je proglašen: Amerika uvodi carinu od 20% na sve uvozne proizvode s ciljem očuvanja radnih mjesta

Donald Trump napreduje sa svojim ekonomskim planom. Protekcionističkim putem koji bi mogao skupo koštati tvrtke koje proizvode u inozemstvu, a koje prodaju na američkom tržištu.

To je tema koja brine sve tvrtke kojima je tržište u Sjedinjenim Državama. One će biti kaženjene za iskorištavanje jeftine radne snage, tako što će plaćati carinu od 20%. SAD je odlučila proglasiti rat stranim tvrtkama. Glavni joj je cilj promicati lokalnu proizvodnju. Konkretno, francuske, njemačke i kineske tvrtke koje prodaju robu proizvedenu izvan Sjedinjenih Država u Sjedinjenim Američkim Državama će biti carinjene s 20%, dok će američki konkurenti koji proizvode u SAD-u biti oslobođeni carina.

Ova mjera utječe na sve sektore. Uskoro će biti 20% poreza na BMW koji je proizveden u Njemačkoj.

Donald Trump implementira svoj protekcionistički program. Tijekom kampanje obećao je granični porez, koji će pogoditi cijeli uvoz. Tu je tek lakša verzija budući da će ovaj budući porez samo pogoditi velike tvrtke koje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama i koje uvoze proizvode iz svojih tvornica u inozemstvu. Usput, neke će američke tvrtke biti oporezovane, primjerice one koje proizvode automobile u Meksiku, te ih prodaju u Sjedinjenim Državama.

Ovo oporezivanje je vjerojatno suprotno pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i poreznih konvencija koje postoje s mnogim zemljama, ali to glavnog zapovjednika ne interesira. Trump slijedi svoj slogan “Amerika ispred”. Ekonomski rat je proglašen.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x