Published On: Pet, stu 10th, 2017

Krenula velika akcija čišćenja spomenkompleksa “Partizansko groblje” u Mostaru

Ponavljamo za velike učitelje antifašizma: Partiznako groblje nije groblje. Radi se o umjetničkom djelu. Spomeničkom kompleksu. Tamo nema kostiju. Molimo goste iz Sarajeva da ubuduće to znaju kada drže govore o mladićima koji tamo “leže”. Naročito diplomirane arhitekte koji bi malo bolje morali poznavati Bogdanovićev opus. Za vašu Informaciju taj isti Bogdanović, i drugarica mu Latincka, po Beogradu su u neke čudne dane palili Alan Forda i Picassa. Al nećemo sad o tome.

Djelatnici javnih poduzeća Parkovi i Komos krenuli su u akciju čišćenja Partizanskog groblja u Mostaru.   Kako nam je potvrđeno, čišćenje se vrši po nalogu Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijeske poslove Gradske Uprave Grada Mostara, koji je u proračunu za ovu godinu za Partizansko groblje namijenio 30.000 KM.

”Dobili smo nalog da krenemo s čišćenjem, da uklonimo svo smeće, korov, lišće, travu, puzavice samoniklu vegetaciju, da ošišamo živu ogradu, da to zelenilo dovedemo u pristojno stanje i da pokupimo smeće”, rekla je za Bljesak.info Milica Dogan iz J.P. Parkovi.

Dodala je kako će za čišćenje biti potrebno najmanje desetak dana ali i da sve zavisi od vremenskih prilika. ”Zelenilo je prilično osvojilo prostor preraslo i sad se sve to treba posjeći i što je najveći dio posla to sve treba pokupiti i odvesti”, rekla je Dogan za Bljesak.info. Inače, posljednjih dana se vodila rasprava oko obnove Partizanskog groblja, nacionalnog spomenika BiH, koji je na popisu ugroženih dobara, a sve je rezultiralo i kaznenim prijavama.

Naime, nakon što je Formiran je Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja u Mostaru koji, kako je navedeno, ”broji 69 istaknutih antifašista iz Bosne i Hercegovine, ali i država nastalih raspadom Jugoslavije”, na čijem je čelu Sergio Šotrić, uslijedile su prepirke o tome tko smije a tko ne obnavljati spomen-groblje.

Tako je povodom sastanka Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio pismo Agenciji Stari grad u kojem je, između ostalog, obrazložio da ne može izdati pismenu suglasnost na taj prethodno obavljen izbor.

Bešlić u svome pismu, između ostalog, podsjeća da je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika 2006. donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH.

Dodaje da se Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli kompleksa površine 79.248 m2 i u posjedu je Skupštine općine Mostar, dok je uvidom u zemljišnoknjižne knjige zemljišta kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Nakon toga, Bešlić je kazneno prijavljen Tužiteljstvu HNŽ-a od Sergeja Šotrića jer je ”obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja”.

“Bešlić je, obavljajući dužnost gradonačelnika, propustio učiniti mjere zaštite kompleksa Partizanskog spomen-groblja, koje je u vlasništvu Grada Mostara, čime je nanesena neprocjenjiva materijalna i nematerijalna šteta i Gradu i građanima”, stoji, između ostalog, u prijavi.

Zapušteni spomenik posjetili su nakon toga i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Izrazili su nezadovoljstvo stanjem i najavili ulaganje u obnovu. ”Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 četvornih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu”, istaknuo je Novalić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x