Published On: Sat, Jul 18th, 2020

Ekonomija u BiH ima priliku za oporavak, u prva tri mjeseca 2020. nije bilo recesije

Ekonomija BiH uspjela je izbjeći recesiju u prva tri mjeseca ove godine, a prema preliminarnim procjenama, bruto društveni proizvod (BDP) u prvom tromjesečju je čak porastao više od očekivanih dva posto, navodi se u analizi „Raiffeisen banke“.

Kako je pojašnjeno, gospodarstvo u BiH u travnju je imalo rekordan pad zbog stupanja na snagu mjera protiv širenja koronavirusa, prenosi Avaz.ba.

Najniža točka

– Mjere protiv širenja koronavirusa srušile su proizvodnju, izvoz, turizam i maloprodaju. Usprkos tome, rezultati u travnju trebali bi predstavljati najnižu točku ekonomskog pada, jer su majske brojke pokazale manje znakove poboljšanja – istaknuto je.

Međutim, analitičari austrijske banke i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto, prvenstveno zbog udara na privatnu potrošnju i ulaganja.

– Javna potrošnja bi trebala biti povećana zbog fiskalne potrošnje i protumjera za koje se očekuje da će stupiti na snagu u drugoj polovici 2020. godine. Ipak, ponovni rast broja zaraženih i ponovno uvođenje mjera predstavlja značajan rizik za oporavak bh. gospodarstva.

Međutim, za sada se može očekivati brži oporavak od očekivanog u eurozoni i EU, što će rezultirati bržim oporavkom proizvodnje i izvoza robe u BiH – naglašeno je./HMS/