Published On: Tue, Jun 27th, 2017

EK kaznio Google s rekordnih 2,42 milijarde eura

Europska komisija odlučila je kazniti Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zloporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena na tržištu.

Google je zloporabio svoju dominantnu poziciju na tržištu tražilica, favorizirajući svoj servis za usporedbu cijena ‘Google shopping’, a na štetu svojih konkurenata, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Google je onemogućio drugim tvrtkama da se natječu na temelju zasluga i inovacija. Osobito je onemogućio europskim potrošačima da raspolažu stvarnim izborom usluga i ostvare korist od inovacija, dodala je povjerenica Vestager.

To je dosad najveća kazna za zloporabu dominantne pozicije. Prijašnji rekord bio je 1,06 milijardi eura iz 2009. kada je Komisija kaznila američki Intell.

Google je 2004. izbacio na tržište svoju uslugu usporedbe cijena u Europi, koja se u početku zvala Froogle, zatim je preimenovana u Google Product Search, a od 2008. nosi današnje ime Google shopping. Ta usluga omogućuje potrošačima da na internetu usporede proizvode i cijene te pronađu cijene različitih internetskih trgovaca na malo, uključujući internetske trgovine proizvođača ili platforme poput Amazona i eBaya.

Istraga Europske komisije pokazala je da je  Google svoju uslugu za uspoređivanje cijena sustavno stavljao na istaknutiji položaju Googleovoj tražilici. Kada potrošač pokrene pretraživanje u Googleovoj tražilici za koje Googleova usluga za uspoređivanja cijena želi prikazati rezultate, oni se prikazuju na vrhu ili pri vrhu rezultata pretraživanja.

Google je rezultate konkurentskih usluga za uspoređivanje cijena snižavao na ljestvici svojih rezultata pretraživanja – poredak konkurentskih usluga za uspoređivanje cijena u Googleovim rezultatima pretraživanja temelji se na Googleovim generičkim algoritmima pretraživanja.

Google je u te algoritme uključio niz kriterija, zbog čega su konkurentske usluge uspoređivanja cijena pale u poretku rezultata. Dokazi pokazuju da se i najviše rangirana konkurentska usluga nalazi u prosjeku tek na četvrtoj stranici Googleovih rezultata pretraživanja, a ostale još i dalje.

Na Googleovu uslugu za uspoređivanje cijena ne primjenjuju se Googleovi generički algoritmi pretraživanja, uključujući i snižavanje poretka.