Published On: Pet, pro 14th, 2018

Egipat zabranio prodaju žutih prsluka, boje se francuskog scenarija

Egipatske vlasti potiho su uvele restrikciju prodaje žutih reflektirajućih prsluka u strahu da bi politički oponenti mogli kopirati francuske prosvjede idućeg mjeseca. Tada se, naime, obilježava obljetnica ustanka iz 2011. godine i zbacivanje diktatora Hosnija Mubaraka.

Prodaja žutih prsluka je ograničena samo na tvrtke koje uspiju ishoditi dopuštenje policije. Agenciji AP su to potvrdili prodavači u Kairu, navodeći kako im je policija zaprijetila kaznama ako se ogluše na zabranu.

Trgovci: Prijetili su nam kaznama

Od šest prodavača, dvojica nisu željela dati objašnjenje zašto više ne žele prodavati žute prsluke, dok su četvorica potvrdila za AP da im je tako naredila policija.

“Izgleda da ne žele da netko napravi isto kao u Francuskoj”, naveo je jedan od četvorice prodavača koji su progovorili pod uvjetom da ostanu anonimni zbog straha od odmazde.

“Policija je došla prije par dana i rekla da ih prestanemo prodavati. Kada smo ih upitali zašto, odvratili su nam da postupaju prema instrukcijama”, naveo je drugi.

Sastanak u policiji

Državni dužnosnici za sigurnost također su progovorili anonimno za AP jer im nije dozvoljeno davati izjave za medije.

Potvrdili su da zabrana prodaje žutih prsluka traje do kraja siječnja iduće godine. Za AP su naveli kako su uvoznici sigurnosne opreme, u koju spadaju i žuti prsluci, kao i trgovci sigurnosnom opremom na veliko, pozvani na sastanak s višim policijskim dužnosnicima. Tamo su obaviješteni o zabrani.

AP je više puta kontaktirao Ministarstvo unutarnjih poslova Egipta u vezi zabrane, no ništa mu nije odgovoreno.

Progon aktivista 

U izvještaju se zaključuje kako zabrana pokazuje koliko se vlasti boje prosvjeda. U zadnje dvije godine pojačane su vojno-policijske snage i raspoređene su diljem zemlje, u cilju sprječavanja bilo kakve povorke za obilježavanje obljetnice prosvjeda 25. siječnja 2011.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi više puta je izjavljivao da ulični prosvjedi vode u kaos. Nedavno je prvi put otvoreno kritizirao ustanak 2011. godine, izjavivši da je naštetio državi, politički i gospodarski.

El-Sissi, bivši general koji je na vlast došao 2014. godine, ponovno je izabran za predsjednika ranije ove godine, praktički bez konkurencije, prenosi Index.hr. Njegove vlasti poslale su u zatvor tisuće islamista, zajedno s demokratskim aktivistima i borcima za ljudska prava. Aktivisti su nadzirani, kontrolirani i cenzurirani.

Poput odvjetnika Gamala Eida kojemu je zabranjeno putovanje, a internetsku stranicu njegove grupe za ljudska prava, Arab Network for Human Rights Information, blokirala je vlasti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare