Published On: Pet, pro 14th, 2018

Oštra reakcija na ‘obmanjujuće izjave’ Ive Komšića

Veleposlanstvo Slovačke Republike u Sarajevu reagirala je na članak profesora Univerziteta u Sarajevu Ive Komšića koji je objavljen na portalu Analiziraj.ba, o osobi ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáka, koji je u periodu 2007.-2009. godine obnašao dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini

Veleposlanstvo Slovačke Republike u Sarajevu je priopćilo da ne može ne reagirati  na “obmanjujuće izjave i besmislena okrivljavanja” koja je u svom autorskom komentaru objavio Ivo Komšić, te u tom pogledu najodlučnije odbacuje insinuacije profesora Komšića, koje se ne temelje na ničem drugom osim na njegovim špekulacijama, odnosno bolesnoj fantaziji.

Napominje da Miroslava Lajčáka nitko nije nikada opozvao s funkcije visokog predstavnika.

– Otišao je jer mu je tadašnji premijer Slovačke Republike Robert Fico ponudio da zauzme mjesto ministra vanjskih poslova, što je Miroslav Lajčak prihvatio. Bilo koji drugi razlog, posebno pokušaj profesora Komšića da ilustrira situaciju iz 2009. godine kao što je opozivanje s funkcije zbog navodne korupcije, nije ništa drugo doli prijevara, odnosno pokušaj obeščašćenja međunarodno poznatog visoko renomiranog ministra vanjskih poslova zemlje članice EU i NATO-a, koji je kao bivši visoki predstavnik značajno doprinijeo približavanju Bosne i Hercegovine prema EU, pored ostalog osobnim angažiranjem prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – stoji u priopćenju, prenosi Fena.

Veleposlanstvo se ovome snažno i jasno suprotstavlja i ovim putem poziva profesora Komšića da što prije i javno predoči dokaze svojih ničim utemeljenih tvrdnji, odnosno da na osnovu njih podnese oficijelnim putem sudsku prijavu. U suprotnom slučaju očekuje da profesor Komšić na adekvatan način uputi izvinjenje za svoje bezpresedanske insinuacije.

Također, Veleposlanstvo Slovačke želi zbog potpune i maksimalne jasnoće napomenuti da je jedno od osnovnih vodećih načela vanjske politike Slovačke prema Bosni i Hercegovini bilo i ostaje jednak pristup prema svim građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili drugu pripadnost.

Nedavne diplomatske izjave ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, koje profesor Komšić tobože analizira i ciljano iskrivljava, potrebno je u ovom kontekstu shvatiti i tumačiti kao iskren napor poznavatelja balkanske situacije da ukaže na krhkost odnosa tri najveća naroda Bosne i Hercegovine 23 godine nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare