Utorak, 25 lipnja, 2024

Džombić: Hrvatska jako zainteresirana za izgradnju autoputa Banja Luka- Split

Must Read

Predsjednik Vlade Republike Aleksandar DŽombić potvrdio je večeras da su kineske kompanije zainteresirane za izgradnju autoputa od Banja Luke preko Mliništa do Splita.

“Točno je da su zainteresirani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske vlade žele izdvojiti značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regiji i putem svojih banaka podrže izvođače radova”, rekao je Džombić za Alternativnu televiziju.

Džombić je dodao da je za ovaj projekat zainteresirana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoputa u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji BiH, te oko 20 kilometara do Splita.

“Oni (Hrvati) su jako zainteresirani da osiguraju kredit po povoljnim uvjetima, negdje između tri i četiri posto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili ovaj put”, rekao je DŽombić.

Na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška u Mahovljanima sutra će biti puštena u promet Mahovljanska petlja, najsloženiji projekat putne infrastrukture u Republici Srpskoj čija je vrijednost 11,5 milijuna KM.

Ovaj objekat bit će u punom kapacitetu nakon izgradnje puta Banjaluka – Doboj za koji su u prošlosti bili zainteresirani i Kinezi.

Kinezi su bili potpisali ugovor za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nisu mogli  dostaviti traženu bankarsku garanciju na 400 milijuna eura. Nakon toga Europska banka za obnovu i razvoj ponudila je kredit od 150 milijuna eura za trasu od Prnjavora do Doboja, što je Srpska prihvatila.( Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -