Subota, 22 lipnja, 2024

Dodik: Zbog bošnjačkih stranaka nezahvalno prognozirati dogovore stranačkih lidera

Must Read

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je jučerašnji sastanak sedmorice predsjednika najjačih stranaka u BiH pokazao otvoren sukob političkih koncepcija stranka bošnjačkog naroda, te da nije siguran da li je moguće postići dogovor o temama koje su ostale otvorene.

“U nastojanju da se jedni očuvaju na vlasti, a drugi da promoviraju svoje političke ideje i opet očuvaju na vlasti, došlo je do raskola koji se mogao vidjeti i na jučerašnjoj press – konferenciji”, kazao je Dodik kometirajući jučerašnji sastanak “sedmorke” u Banjoj Luci.

On kaže da je stoga u BiH nezahvalno prognozirati moguće rezultate razgovora i dogovora. Ponovoviši da je BiH državna zajednica, sastavljena od dva entiteta, što jedni priznaju, a drugi ne, Dodik je dodao da je u takvom političkom pristupu teško očekivati da dođe do dogovora. Iznio je i ocjene da se BiH vještački održava.

“Bosna pokazuje svoju nesposobnost da živi. Ona je, ionako, sklepana, i održava se inatom i voljom međunarodnog faktora. Inače, sve što se u njoj dešava godinama unazad, pokazuje da je to potpuno vještački, iluzoran organizam, koji uporno i iznova pokazuje svoju neefikasnost. Ali, zbog nekih sujeta stranaca, uvijek se traži njeno opstojanje i preživljavanje”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Laktašima.

Komentirajući mogući dogovor stranka u FBiH o provođenju odluke “Sejdić-Finci” kada je u pitanju izbor u Domu naroda, Dodik je rekao da “djeluje fer, jer će srpskoj nacionalnoj zajednici omogućiti realno političko predstavljanje”. On kaže da će tamo gdje je koncentriran najveći broj Srba u FBiH, u Drvaru, Grahovu i Glamoču, ponuđeno rješenje omogućiti da imaju najviše predstavnika.

“To će biti prilika da se njihovi predstavnici u Domu naroda FBiH na pravi način založe za interese srpskog naroda u FBiH. Predloženo rješenje djeluje fer, ali je to samo dio političkog dogovora i treba da dođe do promjene Ustava FBiH, a to nikada nije jednostavno. Zato treba sačekati da se riješi problem izmjena Ustava FBiH kako bi se vidjelo da li je to održivo i definitivno rješenje”, zaključio je predsjednik SNSD-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -