Published On: Čet, stu 22nd, 2012

DŽEMAT PO DŽEMAT ŠVEDISTAN: Bošnjaci iz Gislaveda će crkvu preurediti u džamiju

Švedsku nije, kao ni ostale evropske zemlje, mimoišla pošast islamofobije i ekstremizma, ali su zakoni i opći uvjeti života u ovoj skandinavskoj zemlji još uvijek pogodni i za veliki broj Bošnjaka koji se tu doselio za vrijeme agresije na BiH.

Jedna od potvrda da je tako je i to da je u ovoj državi šerijatski brak odavno potpuno izjednačen sa civilnim. Nakon vjenčanja pred imamom koji ima za to licencu nije više potrebna nikakva verifikacija da bi brak bio u institucijama potpuno validan. 

Život u džematima je dobro organiziran i već nekoliko godina mnogi razmišljaju o kupovini vlastitih prostorija. Prvi je u tome uspio džemat Geteborg, koji je nakon toga doživio pravi preporod, a tim putem je krenuo i džemat Gislaved, koji je uspio ovih dana potpisati ugovor sa općinom o kupovini jedne crkve, koja će biti preuređena u džamiju.

 

Imam džemata Bizat ef. Abduramanoski, kaže da mu je to najsretniji dan u životu.

– Već dva mjeseca vodimo intenzivne pregovore sa komunom u čemu smo imali veliku podršku svih kojima smo se obratili za pomoć. Uz to smo bili angažirani na upisu džematlija za plaćanje članarine preko poreza, što smo takođe uspješno priveli kraju. Broj od oko 350 upisanih članova nam garantuje sigurnu budućnost uz Božiju pomoć- govori nam ef. Bizat.

Početna cijena ove crkve je iznosila 1.700.000 kruna, ali su predstavnici džemata strpljivim dogovaranjem uspjeli sniziti na 1.200.000 što trebaju isplatiti do marta iduće godine.

 

Bizat ef. smatra da to ne bi trebao biti problem i uzda se u pomoć ostalih bošnjačkih džemata u Švedskoj.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare