Published On: Pon, kol 23rd, 2021

DŽAFEROVIĆU, NA, ČITAJ! “Armija BIH kod nas je jela i pila i spavala, pa su nas zorom pobili…”

Nas je dočekalo očajno prosinačko vrijeme: najprije teška kiša s juga, kao da vam div na glavu cijedi spužvu punu Neretve, a onda zovne kolegu sjeverca da sve to raspuše i pospe s malo snijega. Ko što naše stare matere siju štaub šećer po kolačima…

Kažu mještani da je onoga dana, a tek se rujan bio zametnuo, sunce grijalo bašće i tjeralo šipke da zore. Ima tu još Mediterana, eno smokve za svjedoka, neka se nad selom dižu i Sokolje i Vidova, obronci Čvrsnice i Prenja, piše Slobodna Dalmacija.

– Ponijet ćete dva šipka, eno ih još u kući… Glavaši su, nisu sladuni, ali valjaju. Ja sam lani i bananu posadio, dao mi jedan kolega, dolje niže, u njega je i rodila. Moja je nikla jedan metar i po, ali se osušila. Led je ubio – kaže nam Ante Marić.

– Reko, dan je baš lijep bio osvanuo. Jedna žena, izbjeglica je bila, od Stoca, ponijela šaku kafe da s mojom majkom popije. I jedan iz Armije koku donio, da im moja mater napravi ručak. Znali su se oni, to je tako bilo mjesecima… Dolazi druga grupa, jedan među njima iz potaje daje mome bratu signal rukom da bježi. Tu su nam onda ubili roditelje, Ljubicu i Živka, pred kućom. Brat im je umakao… Ona je izbjeglica isto pobjegla, a poslije se na sudu u Sarajevu ničega nije mogla sjetiti. Šta ćeš, svakome na njegovu dušu – priča nam Josip Drežnjak.

Zapamtit će Grabovica 8. i 9. rujna te 93. Pripadnici Armije BiH pobili su – mrtvi-hladni – 33 civila hrvatske nacionalnosti u tom selu na sjeveru Hercegovine, nadomak Jablanice, ali u mostarskoj općini. Neke su mještane otjerali u susjednu Drežnicu i mučili ih u crkvi, neke opet zatvarali i zlostavljali u Jablanici, u onom Muzeju bitke na Neretvi i u Rogića kućama.

Ovo je važno: Armija je selo uzela u akciji 10. svibnja i tu se smjestila. Naše vojske je bilo vrlo malo i morali su se povući. Dio mještana je izbjegao, a dio je ostao u selu, vjerujući da su civili sigurni. Ovi iz Armije bili su raspoređeni po kućama, sve se zna gdje je tko bio smješten. I tako četiri mjeseca… Nije bilo borbi u Grabovici, reko sam ti i za onu kafu i za kokoš, a onda su jednog dana ljude pobili u miru, kod njihovih kuća – ističe Drežnjak, koji je i predsjednik Udruge “Grabovica 93”.

– Evo, u ovoj kući gdje mi sada sjedimo, spavali su vojnici Armije, a u staroj su mi bili majka Ilka i sestra Ruža. Još im tijela tražim… Ja i moje noći najbolje znamo kako mi je – kaže Ante Marić.

Od 33 žrtve 18 su ženske osobe. Tamo još 1994. bila je razmjena i Grabovičanima je predano 12 vreća s dijelovima tijela. U međuvremenu su još neka pronađena, ali mještane mori pitanje gdje su kosti još 18 članova njihovih obitelji.

Njih ko da bog nikad nije dao, a prođe i nama život tražeći ih. Dokrajči te to. Ja suosjećam sa svakom žrtvom, ali mi moja najteže pada. Moglo se dosad sto puta pronaći ubijene i sto puta presuditi odgovornima. Ne treba narod osuditi, ali zločinca moramo, a vidi se po rezultatima kakvo je to naše jadno sudstvo – govori Marić.

Dok Ante u porušenoj staroj kući, u kojoj je i šuma već narasla, pali svijeću izgubljenoj majci i sestri, a kiša se miješala sa snijegom, Josip nam šapće:

– Antina strina Cvitanovica meni je pupak vezivala…

Uz željezničku prugu koja veže Sarajevo i Mostar prati nas Tigar. Nisu mu baš ime najbolje pogodili, prije bi bio obični domaći Žućo, veseljak po naravi, ali – eto… Maše repom, trči oko nas i drži nas na okupu, ko da stado čuva. Ničiji je i svačiji, jedan susjed pazi na Tigra i druga mu Garu, skuha im u kanti od 25 litara, da imaju za neko vrijeme…

– Vidiš ovu stanicu, bio je jedan otpravnik vlakova, pošo čovjek da drva usiječe, kad ugleda lubanju Mare Drežnjak. Nikad ti ne znaš gdje će se ovdje kost ukazat. Svećeniku don Stjepanu Ravliću našli su oca Franju 40. dan poslije zločina u Neretvi, desetak kilometara nizvodno. Među vrbama je bio – govori Josip.

Čuli ste sigurno za onu crnu rečenicu: “Ne daj bože da ti Jarak izvještava pred kućom…” E, vrijeme je da upoznate Gorana Zadru:

– Meni je, bolan, CNN u kuću dolazio…

Ako imate živac, evo i zašto:

– Najprije su mi ubili tatu Mladena, baku Matiju i djeda Ivana. Trojica su bila, došli su pitati gdje držimo hajvan, a živina nam je bila eto tu, pored kuće. Onda su mi pod ovim drijenom ubili mamu Ljubicu i sestru Mladenku, bila je materi u naručju, četri godine je imala. Još ih nismo našli… Ostali smo skriveni brat mi Zoran i ja. Djeca, desetak-dvanajst godina. Onda smo pobjegli i lutali okolo. Na kraju se predali. Kad su nas ispitivali, vidjeli smo gdje vode i našu kravu. Odvelo nas je u Rogića kuće, u Zukinu bazu u Donjoj Jablanici, tu smo bili dva tjedna, prenoćili smo dvije noći i u Muzeju, što oni kažu da nije bio logor, a onda nas je Zuka odveo stricu Dragi – kazuje nam Goran Zadro.

O svemu je svjedočio i u Haagu. Najprije su ga danima ispitivali i po sto puta ista pitanja mu ponavljali: što je bilo, kako je bilo, koliko je bilo, tko je bio, kada je bio, zašto je bio…

– U sudnici sam svjedočio tri-četiri sata, mučno je to iskustvo, a kad me na kraju tužitelj pitao kako znam da je to bila Armija BiH, ja sam njemu odgovorio da šta on misli koji bi drugi bili. Skinuo sam one slušalice i napustio sudnicu – prisjeća se Goran.
Ni sam ne zna kako je sve uspio preživjeti i ostati normalan. Ipak, misli da je i bratu i njemu pomoglo što je odrastao u stričevoj obitelji, a ne po domovima.

Bude tih snova i košmara, ali nekako čovjek izdura, možda i dječji mozak sve to nekako lakše savlada, teško ti je oko toga bit pametan – kaže Zadro.

Danas u Grabovici praktički nitko i ne živi. Dio kuća je obnovljen, a Dragan Mandić ljetos je u svojoj otvorio konobu i dao joj ime Vidova, po planini na kojoj mu je baština. Nudi domaću kozletinu i vino. To mu je udarno.

Bi li vjerovao da sam se ja 29 dana krio kad je Armija u svibnju 93. zauzela Grabovicu? Ovu su mi kuću zapalili, a kad su mi došli materi reći da sam ubijen, ja sam bio živ pod stolom. Mater je počela kukati, samo da ih zavara. Jednom su i snajperom pucali na mene. Drugi put sam haljine obukao i maramu svezao oko glave, pa otišao kositi travu, valjalo je živinu nahraniti i u takvim uvjetima. Naletjela vojska i pitaju me s puta: “Baba, đe su ustaše?” Ja im samo rukom pokazao u šumu i oni odoše, nisu me bili skontali – priča nam Dragan.

I Josip, i Ante, i Goran, i Dragan kažu da Grabovičani neće biti spokojni dok se zapovjednici, organizatori pokolja, ne kazne i dok se sve žrtve ne pronađu. Bez toga nema pomirenja među ljudima. Ne može se, ističu, kažnjavati samo na jednoj strani, kad svi znaju da je i druga činila zločine, pa spominju nedaleka stratišta Hrvata – Uzdol, Trusinu, Doljane, Stipića livade…

– Ja svojim kćerima nikada nisam rekao – to su bili muslimani, pa sad njih mrzite. Treba bit isti kriterij prema svakom zločinu jer svaki zločin ima ime i prezime. Jedino nas istina zanima – naglašava Josip Drežnjak.

Svatko je čuo za besramnu parolu “Nož, žica, Srebrenica”, a preživjelima iz sela u kanjonu Neretve jednako je teško čuti lokalnu provokativnu varijaciju koja kaže: “Nož, žica, Grabovica”.

Seferove duševne boli od 15.000 maraka

Sefer Halilović tužio je svojevremeno Josipa Drežnjaka i tražio 15.000 maraka za duševne boli, ali je nepravomoćno izgubio taj spor. Smetalo mu je što je Drežnjak govorio da je Halilović bio zapovjednik snaga koje su počinile pokolj, ali i da je sam general tada boravio u Jablanici i na tom području. Drežnjaku u korist svjedočili su tadašnji zapovjednici četvrtog i šestog korpusa ARBiH – Sulejman Budaković i Salko Gušić, ali i novinar Šefko Hodžić koji je tada pratio generala Halilovića.

Robija za krvnike, sloboda za nadređene

Za zločine u Grabovici presuđeno je samo neposrednim počiniteljima i to tek za ubojstva članova dviju obitelji. Po 13 godina dobili su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić za smrt troje Zadrinih – oca Mladena, djeda Ivana i bake Matije. Enes Šakrak dobio je deset godina za Zadrinu mati Ljubicu i seku Mladenku, čije je ubojstvo i priznao u sudnici. Kaznu je već odslužio i eno ga slobodna. Za ubojstvo supružnika Pere i Dragice Marić osuđen je Mustafa Hota na devet godina zatvora.

Novi dokazi su Halilovićeve direktive

General Sefer Halilović u Haagu je pravomoćno oslobođen optužbi za pokolj u Grabovici. Sud je zaključio da nije dokazana, izvan razumne sumnje, njegova zapovjedna uloga nad postrojbama koje su počinile zločin i da ubojice nije mogao kazniti. No, Josip Drežnjak naglašava da ima nove dokaze, koje je predao i Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici BiH, ali i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću nekidan u Mostaru.

To su dvije direktive, evo ih ovdje, a potpisao ih je Sefer Halilović, kao načelnik štaba vrhovne komande bošnjačke vojske i zapovjednik akcija “Neretva 93” i “Jug 93” s isturenog komandnog mjesta u Jablanici. On kaže da dokumenti nisu originalni, a ja pozivam da njegov potpis vještače neovisni stručnjaci, pa da vidimo istinu. U tim direktivama se daju detaljne upute jedinicama Armije BiH što i kako činiti u dolini Neretve i na potezu do Prozora, objašnjava Drežnjak.

Zuka, Ćelo i Caco

Prema navodima svjedoka, u Grabovici su bili Zulfikar Ališpago, ratni zapovjednik specijalaca Armije BiH. Tu je bila i vojska Ramiza Delalića Ćele, kao i snage Mušana Topalovića Cace. Naši sugovornici ističu da je sve to poznato svim pravosudnim tijelima u BiH, ali i Haaškom tribunalu.

guest
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ban dabalebad
Ban dabalebad
1 godina prije

Što bi rekli ujo vuk kenjca . Mjesto stradanja.

Ana
Ana
Šta ti kažeš na ovo?  Ban dabalebad
1 godina prije

 Krenimo redom –

12. sijecnja 1993.

 • Luzani (Uskoplje) – Muslimanske snage su napale hrvatsko selo Lužani i učinili pokolj nad Hrvatima (ubijeno i masakrirano više civila). Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade. U tim borbama poginula su 64 pripadnika HVO-a, a 19 ih je ranjeno.

19. sijecnja 1993.

 • Gusti Grab (Busovaca) – pripadnici ARBiH masakrirali 5 staraca u dobi između 70-80 godina.

26. sjecnja 1993.

 • Dusina (Lasvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno. Nekoliko sela (Višnjica, Lašva, Dusina…) je etnički očišćeno, prognano je više od 3.000, a dio civila je korišten kao živi vojni štit.

23. ozujka 1993.

 • Orliste (Konjic) – ubijena 4 civila dobi između 70-80 godina.

5. travnja 1993.

 • Susanj (Zenica) – ubijeno 17 civila, mahom starijih osoba koji su ostali u selu i dočekali ARBiH nakon povlačenja HVO-a.

16. travnja 1993.

 • Trusina (Konjic) – između 8 i 9 sati ujutro, u napadu na selo Trusina u sat vremena ubijeno je 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ARBiH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od dijela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih strijeljali.

17./18. travnja 1993.

 • Bilivode (Zenica) – ubijeno 4 civila. Ubijali ih pripadnici ARBiH i naoružani muslimanski civili. Tijela su spaljena.

18. travnja 1993.

 • Grm (Zenica) – ubijeno 6 civila. Tri starca su živa zapaljena.

24. travnja 1993.

 • Miletici (Travnik) – ubijeno i izmasakrirano 5 civila.

8. lipna 1993.

 • Cukle (Travnik) – ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO.

8. lipnja 1993.

 • Krpeljici (Travnik) – ubijeno 7 civila. UNPROFOR je tijela našao u selu, prebacio ih u Gucu Goru i sahranio u crkvenom dvorištu.

8. lipnja 1993.

 • Maljine (Travnik) – na lokalitetu Bikošima strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina.

10. lipnja 1993.

 • Vitez – od granate ispaljene s položaja ARBiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece dobi od 9 do 15 godina.

13. lipnja 1993.

 • Kraljeva Sutjeska (Kakanj) – ubijena 4 civila i spaljene kuće.

13. lipnja 1993.

 • Drenovnik (Kakanj) – ubijeno 17 civila žene, djeca i starci.

13. lipnja 1993.

 • Slapnica (Kakanj) – ubijeno 9 civila.

16. lipnja 1993.

 • Busovacke Staje (Busovaca) – ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14 civila i 8 pripadnika HVO, pratilaca konvoja kroz područje Busovacke planine).

18. lipnja 1993.

 • Ljubunci, zaselak Jurići – 3 osobe.

17. – 28. srpnja 1993.

 • Vrbanja – počinili vojnici ARBiH i mudžahedini.

28. srpnja 1993.

 • Doljani (Jablanica) – pri upadu pripadnika ARBiH u selo, u jeku žetvenih radova pokupljeno i ubijeno 37 osoba – 8 civila i 29 vojnih obveznika, od kojih je najveći broj u trenutku upada u selo bio zatečen nenaoružan na žetvenim radovima. Oko 180 civila, mahom zena i djece korišteno je pri izvlačenju kao živi zid, da bi potom bili odvedeni i internirani u logoru u Jablanici.

Srpanj / kolovoz 1993.

 • Etnicko ciscenje Hrvata u Bugojnu – u obredima inicijacije, u svojevrsnom dance macabre (Triumfalno vitlanje sjekirom nakon upravo izvršena dekapitacije žrtava), uz mentorstvo arapskih dobrovoljaca, pripadnici ARBiH masakrirali su i ubili tzv. bugojansku skupinu koju je činio 21 zatočeni pripadnik HVO, bez obzira što su svi prethodno kao ratni zarobljenici evidentirani od strane Medjunarodnog crvenog kriza. Primjer pravog etničkog čišćenja je općina Bugojno. Tu je prema popisu iz 1991. živjelo 15993 Hrvata (34,2%) a nakon ratnih sukoba ostalo je 1374. Ukupno je ubijeno 119 Hrvata, a ostali su pobjegli. Na stadionu NK Iskre je bilo 292 zatočenika, gdje su bili mučeni, a o 21 logorašu se ništa ne zna. Opljačkano je preko 3000 hrvatskih kuća, minirano ih je 1480 a 1070 oštećeno. U gradu su uništena sva katolička groblja.

16. kolovoza 1993.

 • Kiseljak (Zepce) – prilikom upada u selo ubijeno 15 civila, među kojima je bilo i djece. Nedugo potom, nakon što su bili opkoljeni od strane HVO, pripadnici ARBiH su zarobili 23 civila koja su koristili kao živi štit pri izvlačenju iz obruča HVO. 23 zarobljena civila, među kojima ponajviše žena i djece, bili su kasnije predmetom razmjene zarobljenika izmedju 303. slavne brdske brigade ARBiH i lokalnog HVO.

5. rujna 1993.

 • Zabilje (Vitez) – ubijeno 13 zarobljenih osoba (4 civila i vojnika HVO).

9. rujna 1993.

 • Grabovica (Mostar) – u dubini teritorija kojeg je kontrolirala ARBiH ubijena su 32 civila, uglavnom starci, žene i djeca koji su ostali u selu i nakon što su pripadnici ARBiH zauzeli selo. Šire područje sela Grabovica se nalazilo pod kontrolom pripadnika Armije RBiH od 10. svibnja 1993. i u vrijeme počinjenog masakra bilo je udaljeno od svih linija dodira ili sukoba više od 35 km.

10. rujna 1993.

 • Vrbica kod Zavidovića – pripadnici Armije RBiH ubili šest hrvatskih civila.

14 rujna 1993.

 • Uzdol (Prozor) – prilikom upada u selo ubijena 41 osoba (29 civila i 12 pripadnika HVO).

16. rujna 1993.

 • Hudutsko (Prozor) – pripadnici Armije RBiH provalili u selo i zarobili 25 vojnika HVO-a, trojicu strpali su u logor Muzej u Jablanici, a ostale zarobljenike (22) strijeljali.

18. listopqda 1993.

 • Kopijari (Kopljari) – pripadnici Armije RBiH ubili šestoro hrvatskih civila i nepoznati broj zarobljenih pripadnika HVO-a.

30. listopada 1993.

 • Vares – prilikom osvajanja Vareša u samom je gradu ubijeno 17 civila koji se nisu htjeli povući s pripadnicima HVO-a, vjerujući da im se ne može dogoditi ništa ukoliko dođe ARBiH. Istodobno u selu Borovica zapaljeno do temelja 320 obiteljskih kuća. Općina u kojoj su Hrvati bili većina etnički je gotovo potpunoma očišćena od Hrvata.

13. studenoga 1993.

 • Fojnica – Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegovic je nakon Bugojna posjetio pripadnike Armije RBiH stacionirane u Fojnici. Tog dana su u Fojnici, u prostorijama franjevackog samostana Duha Svetog hicima iz vatrenog oružja pripadnici zloglasne Frkine jedinice iz sastava ARBiH (316. brigada) ubili: fra Nikica Milicevic – zupnik i gvardijan samostana te njegov zamjenik i samostanski vikar fra Leon Mato Migic. Samostan se nalazi na prostoru kojeg kontrolira Armija RBiH. Ovo ubojstvo izvršili su pripadnici 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, Miralem Čengić, Nedim Zerdo, Samin Mušinbegović i Vahid Begić.

Za ovo su kazneno djelo procesuirali Miralema Čengića i osudili ga na 11, odnosno na 15 godina zatvora, te sudionike Nedima Zerdu, Samina Mušinbegovića i Vahida Begića na po šest mjeseci zatvora. Detaljnim uvidom u ovaj kazneni predmet jasno je, međutim, da gore spomenuti sudovi nisu utvrdili pravu istinu. Nisu utvrdili niti prave razloge, motive i pobude zbog kojih je ubojica na tako svirep, surov i nedoličan način u prostorijama našega samostana strijeljao gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića, koji su tada obnašali službu Uprave Samostana u Fojnici. Jasno je također da je u procesuiranju vojni tužitelj ubojicu i ratnog zločinca Miralema Čengića stavio u najbolji mogući kazneno-pravni položaj i tako vješto izbjegao jedino moguću pravnu kvalifikaciju za ovaj zločinački čin, a to je: kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Niti jednom riječju tužitelj ne donosi mogućnost da je netko ovaj ratni zločin planirao i naredio. Nadalje, u presudi ne stoji napisana niti jedna riječ koja bi upućivala na mogućnost da se ovo dvostruko ubojstvo dovede u kontekst zločina vojnika protiv civila, zločina iz mržnje prema drugom narodu – dakle: organiziranog ratnog zločina. Nije jasno zašto su ubojica Miralem Čengić i ostali privedeni tek četiri mjeseca nakon počinjenja teškog zločina? Zašto se toliko čekalo? Zašto je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović, samo nekoliko mjeseci nakon presude, ubojici dao čak tri pomilovanja, i nakon četvrtog pomilovanja od strane ondašnjeg predsjednika FBiH Ejupa Ganića, ubojica je već bio na slobodi. Sve ovo upućuje na opravdanu sumnju da je procesuiranje ubojice i ostalih sudionika bila samo dobro izrežirana predstava kako bi se zapravo javnosti skrenula pozornost s prave istine i kako bi se prikrili pravi zločinci, tj. oni koji su ovaj zločin planirali i naredili. Svjedok toga zločina prof. dr. fra Vitomir Slugić izjavio je da se okrutno ubojstvo, koje je bilo smišljeno, svelo na sudu na ubojstvo u krčmi. Dakle, ne radi se o običnom ubojstvu, nego o strijeljanju, a ta riječ uključuje prethodno planiranje i naredbu. Ovo je klasični organizirani ratni zločin.

22. prosinca 1993

 • Krizancevo selo (Vitez) – prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici i civili). Za dio vojnika se pouzdano znade da su bili živi zarobljeni.

9. sijecnja 1994.

 • Buhine Kuce (Vitez) – prilikom upada Armije RBiH u selo ubijeno 26 osoba – civila i pripadnika HVO.
Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Ana
1 godina prije

Nikada zaboraviti .Nikada oprostiti.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
Šta ti kažeš na ovo?  Ana
1 godina prije

Pa oni se sa tim zločinima ponose.

To je sve u sklopu džihada.

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

čega se pametan stidi , budala se ponosi.

Net29
Net29
Šta ti kažeš na ovo?  Ana
1 godina prije

Ovako je lakse sve u jednom,a i filmski dokumentovano:

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
1 godina prije

Čitav Haški sud je samo Erdoganov cirkus.

Ralle
Ralle
1 godina prije

Vidjeli ste sudije koje su presudile “šestorci ” i drugim hrvatima i srbima..tu.je.sve.jasno, sve neki iz egzotičnih zemalja..doturio diktator Erdogan puno love i odmah i presudio..jadna je Europa kad to dopusta..jebat ce im islamisti.mamu uskoro i tek tad ce shvatiti da su srbi i hrvati bili borci protiv radikala islamista i sotonske vjere islama..

XoX
XoX
Šta ti kažeš na ovo?  Ralle
1 godina prije

Europa je naša Islamska majmune katotalibanski već odavno.

Draza
Draza
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Mamu li islamisticku, dabogda vam se sjeme zatrlo

XoX
XoX
Šta ti kažeš na ovo?  Draza
1 godina prije

Pusi kurac svetosavsko genocidni teroristu.

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Ti si takođe naš a budeš ako bog da i pokojni samo lagano ne se uzbuđuvaj lahko ti bude tahlibanu kozojebac sve se vas polako locira i okružuje opet će bit slabo što za jesti i preživit…

XoX
XoX
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek..
1 godina prije

https://www.index.hr/vijesti/clanak/erdogan-dolazi-u-sarajevo-dodik-zbog-toga-prekida-bojkot-predsjednistva-bih/2299129.aspx
Ha ha ha ha,dolazi BABO svih Srba,mora se sta ces.

ZIVIO BABO SVIJU NAS TAIB VELICANSTVENI ERDOGAN.

Dežurni
Dežurni
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Vrijeme je, XoX, za kupanje! Operi guzicu, jer pameti nemaš!!!

Pero
Pero
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Kaže mi jedan Švabo u Njemačkoj, radili u nekoj tvornici di spaljuju otpad, griju grad itd..kaže ” ovako ćemo se grijati uskoro na muslimane”…tako da bi se ja malo pripazio oko izjava čije je što..

Zagor
Zagor
Šta ti kažeš na ovo?  Pero
1 godina prije

…da se taj Svabo nije zvao Hrvoje?

XoX
XoX
1 godina prije

Kakve su ovo laži I mitomanija,bježi mnogo ste neozbiljni.

johnny_m
johnny_m
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Šta je ovdje laž i mitomanija?
Ajmo taksativno nabroji.

nisam kriv
nisam kriv
1 godina prije

Kazniti svakoga sa 5(pet) godina zatvora ko izgovri ; Sarajevo u okruženju, blokadi , khurcu , palcu. . . Hrvate takođe !

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

I da mi popušiš kolika je kazna,bit će vama ovo druga palestina,nećemo vas pobit ostavit vas da živite ali,ali…?

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek..
1 godina prije

Odgovor glup, konfuzan . . nisi ništa razumio a možda nije meni ni upućeno !? Svejedno pozdravit te ne mogu !

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

Nit ja tebe,ajd ća

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

Nisi kriv ,nisi ni nevin , sigurno si peder.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Sad su islamisti uvjereni da im je Haški sud oprao hrvatsku krv sa ruku pa još se i ismijavaju sa žrtvama.

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

Presudjeni ste za UZP,Srbi za genociod,Bosnjaci ni za sta jer su se borili na strani pravde i to cijeli svijet i EU zna.Mozete samo da kmecite,a mi cemo da pjevamo,
Bosnian War Songs – Hamze i Gazije

Negdje u daljini čuju se tekbiri
To se bore momci, sve najbolji borci
 

To su Hamze i Gazije, od Allaha pomoć im je
 

Sabah kad se budi idu u boj ljuti
Za Bosnu se bore, smrti se ne boje.

TEKBIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

23%

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ništa nula 0 e to je tursko u Bosni.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Ha, ha ma što bi naš narod rekao, pjevajte vi k.rcu legendo

Možete i lajat na svom prostoru džihada od 23% ako vam drago.

A to što vi mislite da ste dobili nekakav haški halal certifikat za pokolje Hrvata?

Pa se sad tim pokoljima ponosite.

To možete zaboravit.
Nikome mi nismo dali pravo da u naše ime ikome išta halali.

A cijeli svijet i EU svakim danom sve više zna i razumije o vama islamistima tako da više nikom ništa ne treba objašnjavati o tome kakvi ste.

Slavne Hamze i Gazije koje su rat provele bježeći pred Srbima ko zadnje pič.k.ce.

Kako te nije sramota spominjati ih uopće?

Take a beer!

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

To su ti oni koje i dana danas srpska strana(protivnicka u ratu) hvali kao najjbolje borce,

EU je nasa i nasoj je strani,vas niko ziv ne jebe ni pet posto nacionalna manjino ha ha ha.

Last edited 1 godina prije by Hamze&Gazije
Ikim_Suam
Ikim_Suam
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Fora.
Ispada da stvarno nije baš cijela vojska džihada bila skupina pi..ica koja se panično bojala Srba.

Bilo je i izuzetaka.
Poštovanje.

A ako je vama drago da vas jebu iz EU neka vam bude.
Pazite se da ne zatrudnite, brojnija nacionalna manjino.

Take a beer!

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Jebem te žvaljava tekbirčiću glupi samo to znate ko telad se glasate.tekdebilu.

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  Nadnadimak
1 godina prije

Grmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Tekbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

Last edited 1 godina prije by Hamze&Gazije
Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Iz Ahmica nema ko svjedociti.
Bagro ustaska!

Eko
Eko
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Nema ko svjedociti ni iz Buhinih kuca!

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
1 godina prije

Negdje u daljini čuju se tekbiri
To se bore momci, sve najbolji borci
 

To su Hamze i Gazije, od Allaha pomoć im je
 

Sabah kad se budi idu u boj ljuti
Za Bosnu se bore, smrti se ne boje

Eko
Eko
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Ili si nepisemn ili se pravis nepismen pa ne znas za presude za ratne zlocine koje su pocinili vojnici tkz. armije BIH. Imas na stranici Suda BIH a bome i Haskog suda presude, pa kada ti bude dosadno malo procitaj, zabavi se necim

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  Eko
1 godina prije

Ima naravno pojedinaca,u svakom ratu imas budala koji rokaju i po civilima ali to su pojedinci .Sve presude velike se odnose na vas iz BiH rvate i Bosanske Serve.UZP i Genocid.

johnny_m
johnny_m
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Sve velike kažeš?
Ne znam čiji je glavni zapovjednik osuđen?

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

talibančiću ždereš li suneta jeli stigla roba iz dalekog istoka tekbirčiću .

Komsicoglu
Komsicoglu
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Tako je brate,Allah te nagradio!
505. Viteska!!

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

govnjaru talibančiću avlijaneru podturica peksinu..

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

To su oni smrdljivci iz krajine,ilahije i kaside urlikat to znaš,ako ne naučićeš

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
1 godina prije

U Grabovici je bio zlocin i to niko ne osporava i ljudi su za taj zlocin osudjeni koliko ja znam.To je pocinila skupina narkomana koja se je nasla u tom trenutku u tom mjestu.Bili su mnogo drogirani i nisu znali sta rade i to se u svim ratovima desava.Bitno je da je nas velicanstveni General Sefer Halilovic oslobodjen optuzbe za Grabovicu od medjunarodnog suda pravde i sa tim je dokazano da to nije bio planski zlocin nego zlocin pojedinaca to je i Haski sud potvrdio.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

jbt pa u vasoj tzv vojsci svi narkomani…nidje valjanog insana

Zvone
Zvone
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Ajd razguli odavde u svoju paščaru kad tako fino rezoniraš stvari ne znam šta vas par talibana uopće radi na poskoku. Mrš u 23

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  Zvone
1 godina prije

Kmeeeeeeeee,ha ha ha ha.

XoX
XoX
1 godina prije
Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Doletice Dodik na noge Sultanu. Merhaba Askeru.

TurskaForever
TurskaForever
Šta ti kažeš na ovo?  XoX
1 godina prije

Babo kad zove, kmet mora doći.

Pepy
Pepy
1 godina prije

dok Muslimani skontaju kako su oni kao narod zarobljenici ovih koji su činili zločine u njihovo ime na miru mogu cvjetati maline, nemati vode nasa povijesna Vrhbosna sad čudna imena Sarajstan 

Last edited 1 godina prije by Pepy
Glasač
Glasač
1 godina prije

“Bravo poskoče ljudino!”

Dozvoljavaš da ih opet ubijaju.

eagle
eagle
1 godina prije

srbi na latinskom servi-sluge

TurskaForever
TurskaForever
1 godina prije

Ha Ha Ha Ha dolazi BABO svih hriscana Erdogan,ima Dodik da mu pjevusi kao i Dacic na Turskom,

TurskaForever
TurskaForever
1 godina prije

Veliki dogadjaj dolazi vrhovni zapovijednik Sultan Erdogan u BiH,prvi ce ga docekati njegov kmet Dodik da mu poljubi ruku i da mu se nakloni kao pravi kmet.Moguce da ce se pojavit i koji konjusar da to isto uradi.Ruka ruci svi smo Turci.

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  TurskaForever
1 godina prije

turčine napuši se kkkkkkkkkkkkkkkkkkurčiiiiiiiiiiiiiiiiiiiine ako ti je malo tekbiraj da ti dotakne .

Nadnadimak
Nadnadimak
Šta ti kažeš na ovo?  TurskaForever
1 godina prije

Ja sam konjusar i bila bi mi velika cast da poljubim u ruku velikog vladara Erdogana i da ga pitam ako moze ikako da mu istimarim par konja besplatno za pocetak ako ih posjeduje.Obiteljska tradicija se mora njegovati.

Zagor
Zagor
1 godina prije

…imao 5 godina kad se to desilo i kaze kako su on i sestra bili skriveni,ali zna u detalj sta se desilo,ko je pucao,ko je komandovao,sve zna…neko mu sastavio referat i on naucio napamet.