Published On: Pon, sij 29th, 2018

DVA MJESECA OD SMRTI GENERALA: “LJUDSKA I MORALNA GROMADA” Životom je zaštitio Hrvate u BiH

Narod Herceg Bosne, i svi mi njegovi  vojnici, koji smo ponosni što nam je jedna takva ljudska i moralna gromada bila zapovjednik u ratu, taj čin nikada nećemo zaboraviti i nastavit ćemo putem kojim je išao general Praljak, a to je put  beskompromisne borbe za istinu i za opstojnost Hrvata na ovim prostorima, rekao je za Dnevnik.ba, Mario Karamatić, zastupnik u Domu naroda PS BiH i član Predsjedništva HNS-a BiH povodom dva mjeseca od smrti generala Slobodana Praljka.

„Svojim životom  zaštitio  je vlastiti  narod i svoju Herceg – Bosnu. Polažući svoj život, osim što je još jednom obranio svoj narod, uspio je pobijediti i haaški tribunal i montiranu političku optužnicu, te na žalost posljednji put izašao kao pobjednik“, izjavio je za Dnevnik.ba Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podsjetimo, Haaški tribunal 29. studenog 2017. godine izrekao je drugostupanjsku pravomoćnu presudu u predmetu Prlić i ostali kojom je hercegbosanska šestorka osuđena na ukupno 111 godina zatvorske kazne zbog „udruženog zločinačkog pothvata“ i međunarodnog oružanog sukoba na teritoriji BiH. Slobodan Praljak, general HVO-a, tijekom izricanja presude oduzeo si je život ispijanjem otrova, hitna služba pristigla je nakon više od pola sata, a nizozemska policija još uvijek vodi istragu o tome kako je Praljak unio otrov u sudnicu.

Praljkov čin – poziv na katarzu hrvatskog naroda

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, u izjavi za Dnevnik.ba ističe kako je čin generala Praljka poziv na katarzu hrvatskog naroda.

„Čin generala Praljka je poziv na novi početak, poziv na katarzu hrvatskoga naroda, inače će njegova žrtva i sve ono za što se nekada ginulo biti uzalud, jer ovim tempom ćemo nestati u BiH. Prema tome, pravi odgovor na pitanje jesmo li uistinu naučili nešto iz onoga što se dogodilo u Haagu, znat ćemo tek krajem ove godine“, smatra Raguž.

Karamatić je istaknuo  kako „danas traje udruženi zločinački pothvat bošnjačke i hrvatske politike u BiH da se čin generala Praljka što prije  zaboravi, no da im je trud uzaludan“.

„Svi političari u Rebublici Hrvatskoj kada govore o presudi ‘Prliću i ostalima’ samo izražavaju žaljenje što je u istoj spomenuta i RH. Da nije spomenuta očito ne bi niti jednom riječju stali u bilo kakav oblik zaštite Hrvata iz BiH. Što je još tragičnije i hrvatski BiH političari to spominju samo kada uistinu moraju“, mišljenja je Karamatić.

Raguž također smatra kako je aktualno vodstvo Hrvata u BiH palo na ispitima domoljublja, vjerodostojnosti i zastupanja interesa naroda.

„To su sve redom ljudi čija je politika samo pitanje cijene koju je netko novcem ili nekim sitnim interesom spreman platiti. Tu nema ideala, morala, niti domoljublja. Osuvremenjeni komunistički režim, koji je narod podijelio ponovno na partijske elite kojima je dopušteno i mora biti sve i ‘malu raju’ koja mora kupiti njihove otpatke“, naveo je Raguž.

Odgovarajući na pitanje što smo naučili od tog 29. studenog 2017. godine i čina generala Praljka, Raguž je istaknuo kako će “odgovor doći kada budemo vidjeli hoće li hrvatski narod ponovno birati one koji su bilo koji način bili dio sustava koji je Praljka doveo do čina kojeg je napravio, ili one koji će učiniti sve kako njegova žrtva ne bi bila uzaludna”.

„Praljak  ljudska i moralna gromada“

Karamatić je istaknuo kako su vojnici HVO-a ponosni što im je jedna takva ljudska i moralna gromada bila zapovjednik tijekom oružanih sukoba u BiH.

„Narod Herceg Bosne, i svi mi njegovi  vojnici, koji smo ponosni što nam je jedna takva ljudska i moralna gromada bila zapovjednik u ratu, taj čin nikada nećemo zaboraviti i nastavit ćemo putem kojim je išao general Praljak, a to je put  beskompromisne borbe za istinu i za opstojnost Hrvata na ovim prostorima“, zaključio je Mario Karamatić, zastupnik u Domu naroda PS BiH i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare