Dva HDZ-a inzistiraju na predstavniku Hrvata u Predsjedništvu, Komšić likes this. Vođen etničkom instiktikom, nada se da će taj Hrvat biti pripadnik. On.

Elektorski model biranja članova BiH Predsjedništva koji je procurio u javnost iz redova bošnjačkih stranaka donio bi mogućnost da HDZ BiH izabere jednoga člana BiH Predsjedništva, no istodobno bi apsolutno onemogućio Hrvate da se mogu pluralizirati.

Taj su model u završnici neumskih razgovora razradile bošnjačke stranke. Još problematičnije u tome prijedlogu jeste da bi se na taj drastično izmijenio aktualni daytonski okvir o predstavnicima konstitutivnih naroda u državnome vrhu.

Radi se naime o prijedlogu kojim se distribuira 300 elektorskih glasova na način da svaka županija dobiva određeni broj elektora.

Suštinski, bošnjačke županije bi imale 199 a hrvatske 101 elektorski glas. To bi u suštini, kako je to rekao i čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, dovelo do toga da bi se Hrvati vratili u komunizam bez mogućnosti biranja između više kandidata, te bi zajamčilo monopol HDZ-a BiH, piše Večernje list BiH.

Cvitanović je rekao da takav prijedlog neće podržati.

Uz to, nijedna hrvatska stranka, a to je i zaključak izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora neće prihvatiti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

Hrvati pak nakon novoga raspleta traže dvije izborne jedinice uz očuvanje formulacije “hrvatski član predsjedništva i drugih građana” čime se čuva Dayton, te ispunjavaju presude Suda u Strasbourgu i Ustavnoga suda BiH.

Venecijanska komisija je ocijenila da taj prijedlog ispunjava svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava./HMS/