Published On: Pon, svi 7th, 2012

ĐUBRE: Il okrećite novi list u BIH ili ostajem…

bigger (2)Odnosi između zemalja jugoistočne Europe bolji su nego ikada, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko tijekom razgovora s visokim dužnosnicima u Bukureštu, priopćeno je iz OHR-a.

Dodao je da uvjeti, stvoreni unutar BiH i izvan nje, sad omogućavaju zemlji da napravi značajan iskorak.

Tijekom razgovora s Bogdanom Manoiujem, savjetnikom rumunjskog predsjednika Traiana Basescua za vanjsku politiku i Luminitom Odobescu, državnom tajnicom pri rumunjskom ministarstvu vanjskih poslova visoki predstavnik izrazio je zahvalnost za dugogodišnju podršku Rumunjske Dayjtonskom mirovnom sporazumu, između ostalog i njenim aktivnim sudjelovanjem u EUFOR-u.

Visoki predstavnik istaknuo je da će daljnju ulogu OHR-a u BiH odrediti kapacitet bh. stranaka da ispune pet ciljeva i dva uvjeta Vijeća za provedbu mira, te naglasio da OHR i Delegacija EU surađuju blisko i međusobno se dopunjuju da bi pružili optimalnu podršku bh. partnerima.

U uvodnom obraćanju prisutnima u Rumunjskom državnom sveučilištu obrane, visoki predstavnik rekao je da vjeruje da bi Bosna i Hercegovina mogla okrenuti novi list nakon višegodišnjeg političkog zastoja.

– Građani BiH više ne žele slušati stare, istrošene argumente. Oni žele da njihovi čelnici počnu nuditi nova rješenja za probleme koji se predugo ne rješavaju, rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da je, usvajanjem nekoliko strateških zakona i postizanjem dogovora između vodećih stranaka o ključnim pitanjima, “u proteklih nekoliko mjeseci BiH uspjela otkloniti ozbiljne, dugotrajne prepreke koje su sprječavale njen napredak. Sa stanovišta prve polovice 2012. godine, vjerujem da postoji prava osnova za optimizam – možda prvi put nakon više godina”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare