Published On: Sub, tra 6th, 2013

Državni vrh u zasjedanju: Vučić čeka Nikolićev »mig«

BEOGRAD – Četiri sata su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić raspravljali o sljedećem potezu Srbije u pregovorima o Kosovu.
Koliko su razgovori bili mučni, a odluke koje čekaju srpske pregovarački tim teške, govore osobe premijera i vicepremijera prilikom napuštanja zgrade na Andrićevom vijencu. Ni jednom ni drugom nije bilo do izjava, pa su mediji ostali uskraćeni za službenu verziju.
“Vučić je podrobno informirao predsjednika o ponudi Bruxellesa. Iznio je prednosti, ali i rizike s kojima će se Srbija suočiti iu slučaju da prihvati iu slučaju da odbije ponuđeno. Pokušavali su naći najbolje rješenje da bi pregovori bili nastavljeni, ali za sada nema konačnog stavka “, kaže izvor” Blica “iz Predsjedništva.
Kako saznaje “Blic”, konzultacije će biti nastavljene i tijekom vikenda.
“Nikolić, Dačić i Vučić su sve vrijeme u kontaktu, razgovori se intenziviraju, baš kako je prethodnih dana i najavljivano. U planu je da u nedjelju budu pozvani i šefovi poslaničkih grupa koji bi trebali iznijeti svoje mišljenje o uvjetima Bruxellesa”, kaže sugovornik lista.
I pored svega, čini se da je najteža odluka pred Aleksandrom Vučićem, posebno nakon inzistiranja Zapada na njegovom većem angažiranju u slučaju Kosova. Da bi krenuo u jednom ili drugom smjeru, neophodna mu je podrška predsjednika Nikolića, budući da Dačićevu već ima.
“Premijer je već rekao Vučiću da će staviti potpis na sporazum ukoliko on kaže da je suglasan s tim. Čeka se pozitivan signal Nikolića, koji je najtvrđi u stavovima o Kosovu, da bi odluka bila konačna”, objašnjava sugovornik “Blica”.
Vučić je svjestan da je svaka odluka koju bude donio rizična. Ukoliko Srbija odbije ponudu Bruxellesa, sve što je po pitanju unutarnjih reformi do sada urađeno ne bi bilo adekvatno nagrađeno jer neće biti pozitivne ocjene Europske komisije 16. travnja, što automatski vodi do stagnacije u europskim integracijama. S druge strane, postizanje sporazuma s Prištinom moglo bi izazvati burne reakcije i nezadovoljstvo u Srbiji.