Published On: Sub, tra 6th, 2013

PATRIJARH IRINEJ MOLIO DRŽAVNI VRH SRBIJE: Ulaznica za EU je preskupa, brutalna iskrenost berlinskog rečnika vodi u smrt Stare Srbije

Predsjednik Svetog Arhijerejskog Sinoda Patrijarh Srpske pravoslavne crpkve (SPC) Irinej obratio se državnom vrhu Srbije sa zahtjevom da ne predaju Kosovo za datum za otpočinjanje pregovora za ulazak u EU.
“Najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, a ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju”, poručio je Irinej Nikoliću, Dačiću i Vučiću.
“Ne obraćamo vam se na uobičajeni način nego javnim apelom, a to činimo iz više razloga, od kojih su najvažnija dva – kratkoća vremena (briselski ultimatum ističe, naime, već u utorak) i potreba da se na najočevidniji način opovrgne bezočna laž koju poslednjih dana šire određeni ljudi i izvesni mediji tvrdeći da naša Crkva ćuti o Kosovu(!)”, stoji u pismu gdje se dodaje da Crkva, kao i čitav srpski narod, zna i osjeća koliko je državnom vrh Srbije sada teško, pred kakvim se mučnim izborom nalazi i pod kakvim je pritiscima i ucjenama.
Crkva, po svojoj sabornoj prirodi, nije protiv ideje o evropskom objedinjavanju narodâ i državâ niti protiv ideje o još širim procesima ujedinjavanja, ističe velikostojnik SPC-a  i naglašava da je “Crkva isključivi istorijski začetnik i nosilac učenja o svečovečanskom jedinstvu i o svejedinstvu tvorevine Božje u Hristu”.
On naglašava da “ovde sada više nije reč o tome” i da se sada od Srbije ultimativno traži faktičko odricanje od Kosova i Metohije,
“Zahvaljujući brutalnoj, ali zato lekovitoj iskrenosti berlinskog rečnika, za razliku od briselskog, jedno je sasvim predvidivo i izvesno – poslednji ultimatum će glasiti: ili i zvanično, formalno, priznajete „državu Kosovo” ili od prijema u Evropsku uniju nema ništa”, ocjenio je Irinej u apelu državnim zvaničnicima Srbije..
Lider srpske crkve je ocijenio i da “duh današnje Evropske unije nije, nažalost, duh dobre stare Evrope” i naveo da je SPC i dalje za ideju slobodnog duhovnog i ekonomskog objedinjavanja evropskog kontinenta, ali nikako nije za projekat porobljavanja ili ponižavanja bilo koje evropske države, pa ni Srbije.
Irinej je izrazio uvjerenje da nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, “nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni ni jednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji”.
“Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena. Ona to nikad u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju se zbog toga iz veka u vek morala da ispija”, poručio je srpski patrijarh i izrazio uvjerenje arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve da predstavljaju i izražavaju stav svih njenih vjernika, smatrajući to i svojom svetom dužnošću.
“Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje”, zaključio je sa blagoslovom u  svom apelu predsjednik Svetog Arhijerejskog Sinoda, Patrijarh srpski Irinej.