Published On: Pon, pro 10th, 2018

Državni vrh na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, među malobrojnim prosvjednicima Zoran Pusić i Radojka Borić

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice uskoro će biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Autor spomenika je akademski kipar Kuzma Kovačić, a otkrivanju će prisustvovati hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti dr. Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vrijeme je da realno sagledamo suvremenu hrvatsku povijest i mjesto Franje Tuđmana u njoj”, kazala je Pavičić Vukičević.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Tuđman bio “politički lider koji je uspio uspješno utjecati na ključna zbivanja i ujediniti hrvatski narod”.

“Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe”, kazao je premijer Plenković.

Šef Sabora Gordan Jandroković kazao je kako je pod vodstvom Tuđmana ostvarena stoljetna težnja hrvatskog naroda.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Tuđman vjerovao da hrvatski narod u ratu ne može izgubiti.

“Ne samo što je volio svoj narod, nego ga je i dobro poznavao. Bio je čovjek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj – slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Bio je velik i dostajanstven kao vizionar i državnik. Upisan je u našu povijest kao velikan velikana, a naša je dužnost iskazivati poštovanje”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U ime grada Zagreba na otvaranje spomenika došla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, javlja dnevnik.hr.

Podsjetimo, Milan Bandić prošli je tjedan hospitaliziran zbog plućne embolije, a čini se kako su ga liječnici ipak uspjeli uvjeriti da ostane u bolnici na Jordanovcu, iako je najavljivao da će doći na otvaranje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare