Published On: Pon, pro 10th, 2018

PUSIĆ: U BIH se možemo miješati Ja,Mesić, Banac i Jadranka. Ostali ne…

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je poručila kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari susjedne zemlje. Osim ako se ne radi o Mesiću, njoj, i drugim hrvatskim što sadašnjim, što bivšim dužnosnicima, koji se miješaju al po volji najvećeg nacionalizma u BIH.

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine. Cilj Deklaracije je jačanje ustavnog i stvarnog položaja Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

“Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo.

Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika”, poručila je Pusić na marginama konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Daga Hammarskjolda posvećenoj 70. godišnje Deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

“Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji”, objasnila je Pusić.

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Pusić smatra da bi se Hrvatska trebala suzdržati, a da je deklaracija “direktno protiv hrvatskih interesa u okviru Europe i u okviru interesa Hrvata u BiH”.

Bivša ministrica također vjeruje da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi, gdje bi se trebala boriti za eurointegracije BiH.  “Hrvatska bez ugleda, a to čini ovom deklaracijom, ne može pomoći ni samoj sebi”.

Potvrdila je da je druga verzija deklaracija blaža od prve, a novinare je uputila da sami pronađu kojih je šest stavki dodatnog financiranja izbačeno iz deklaracije.

Njezin nekadašnji zamjenik u MVEP-u, saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović poručio je kako su poznati stavovi Hrvatske oko BiH.

“Hrvatski stavovi za BiH su poznati, ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost usvajanjem deklaracije, mislim da to nije najbolji način za borbu ravnopravnosti Hrvata u BiH”, kazao je.

“Postoje bolji načini za realizacijom ustavno-pravnih prava Hrvata u toj zemlji. Hrvatska mora poticati unutarnje političke procese”, rekao je Klisović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare