Published On: Čet, svi 24th, 2012

DRUŠTVO KOJE JE ZAPELO U VREMENU: Bošnjački entitet još uvijek lud za ubojicom

“Štafeta je izrađena u Zenici, a svoj put je počela još jučer iz Cazina preko Banje Luke, Jajca, Travnika, Visokog i Sarajeva. Svoj put iz Zenice nastavila je u 10 sati i zaustavila se u Maglaju i Doboju, a putovanje kroz BiH završit će posjetom Tuzli. Sutra u pet sati krećemo u Smederevo, a onda ćemo organizirano krenuti prema Kući cvijeća i položiti je u Beogradu, u muzeju 25. maj”, izjavio je Husnija Avdić, jedan od članova ekipe nosilaca štafete.

Ove godine je organizovano nošenje dvije štafete, istočne – koja će svoj put preći preko Crne Gore, Srbije i Makedonije i zapadne – koja će proći kroz gradove Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na skupu se okupio veliki broj građana, ali uglavnom onih starijih, koji su pomno slušali pjesme u čast Josipa Broza Tita i prisjećali se dobrih dana i vladavine velikog čovjeka.

Građani Zenice rado se prisjećaju svoga nošenja štafete, a tom prilikom jedna Zeničanka nam je izjavila: “Štafetu nije mogao nositi svako, ali ta čast je pripala meni dok sam bila u Omladinskoj brigadi, 30 kilometara sam nosila štafetu i osjećaj je bio nezamisliv”.

Ovom štafetom se želi pokazati omladini kako se živjelo u jednom sistemu i da godinama kasnije, iako nema Jugoslavije, štafeta ima jugoslavenski karakter.

“Kad se rodi političar kao što je bio naš drug Tito, e onda ćemo i njemu nositi štafetu, ali nije se rodio i nikada se neće roditi”, izjavio je stariji učesnik skupa.

Štafetu će u Kući cvijeća položiti Ena Hošić iz Bihaća, Svjetlana Boto iz Banje Luke i Zlatko Misić iz Tuzle.

Građani Zenice su, nakon programa koji je upriličen za doček štafete, kolektivno ispratili štafetu na put prema Kući cvijeća.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare