DRUŠTVO ARHEOLOGA BIH: Nije bilo jednookih mitskih bića u BIH, amateri arheolozi nanose štetu znanosti

Cijenjeni mediji i poštovani građani Bosne i Hercegovine, većina arheologa Bosne i Hercegovine se složila s tvrdnjom i potrebom za jednom zajedničkom reakcijom nakon sve učestalijih medijskih natpisa o arheološkom senzacionalizmu serviranom od strane samoprozvanih arheologa amatera.

Zadnjih godina često smo svjedoci pojave niza lažnih i nestručnih istupa pojedinaca koji svojim objavama neprestano truju naš medijski prostor. Njihove teorije i obmane nude javnosti kojekakve besmislene kvazi-arheološke „zaključke“ o „piramidama“, „hramovima“, „gradovima“ i tome sličnim nebulozama.

Smatramo kako je naša dužnost reagirati na istupe istih te zaštititi prije svega građane od krivih informacija koje plasiraju lažni arheološki autoriteti. Osim toga, želimo zaštititi i integritet same arheološke struke koji iste osobe, kroz svoje istupe, često pokušavaju obezvrijediti. Također apeliramo na sve razine vlasti i policiju da se pronađe određena zakonska regulativa za sankcioniranje istih, jer nerijetko kroz dokazivanje njihovih teorija stradava stvarno kulturno i prirodno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Činjenica je da ti pojedinci nisu arheolozi, drugim riječima ne poznaju osnovne metode arheološkog (a i bilo kakvog drugog znanstvenog) istraživanja.

Ne poznaju principe nastajanja arheoloških nalazišta i zakone stratifikacije arheoloških slojeva. Zatim, ne vladaju stručnom arheološkom terminologijom, te nisu nikada objavili niti jedan znanstveni rad u relevantnom znanstvenom časopisu niti su ikada bili članovi stručnog tima pri arheološkim iskopavanjima i istraživanjima. Takve osobe također nikada nisu sudjelovale na znanstvenim arheološkim simpozijima i ne poznaju temelje kulturno-povijesne dinamike niti su upućeni u rad arheološke struke na području Bosne i Hercegovine.

Na žalost to ih ne spriječava da kontinuirano uništavaju kulturna dobra i gotovo blasfemično i javno objavljuju „rezultate svojih spoznaja-istraživanja“. Provođenje istih (bez dozvola i stručnog kadra) kažnjivo je djelo, koje nosi i određene moralne i društvene odgovornosti.

Javnosti je možda manje poznato kako arheološka znanost u Bosni i Hercegovini ima uistinu dugu, plodnu i bogatu tradiciju. Također arheološka struka s prostora Bosne i Hercegovine itekako je dobro poznata u inozemnim znanstvenim kuloarima. Stoga ovim putem apeliramo na medije da u buduće pokušaju filtrirati i kod bilo kojeg arheologa provjeriti svoje objave vezane na temu arheologije, kako različiti manipulatori zbog osobnog interesa i vlastite promocije ne bi više vrijeđali intelekt građana i stručne javnosti naše zemlje.

 Društvo arheologa BIH