DRSKI ZUKAN Hrvati napustili sastanak zbog Besima Hodžića

U zgradi federalne Vlade jučer je organiziran sastanak ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza s predstavnicima stradalnika HVO-a i Armije BiH. Tema razgovora je trebala biti nezakonita revizija, izvođenje stradalnika iz prava, ali do razgovora o ovoj temi uopće nije došlo, piše Večernji list.

Naime, na sastanku se pojavio i Besim Hodžić, osoba koje je osumnjičena za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu, a što nije spriječilo Heleza da ga u Ministarstvu za pitanja branitelja FBiH stavi na visoku poziciju.

Zahtjev Hrvata

Hrvatski predstavnici su zatražili da Hodžić napusti sastanak, a nakon što zahtjevu nije udovoljeno, predstavnici HVIDRA-e su napustili prostorije. – Ne želimo pregovarati s osobama koje su Hrvate zatvarale i držale u logorima. Ujedno, ovo je i naša poruka Hrvatima u Bugojnu kako nisu sami, te kako smo i dalje uz njih u njihovoj borbi za pravdu. Još jednom se pokazalo kako Helez ne želi imati normalne odnose s hrvatskom komponentom – rekli su nam jučer sudionici sastanka nakon što su isti napustili.

 

Svi oni su istaknuli kako su od jučerašnjeg sastanka mnogo očekivali te kako su još jednom povjerovali kako se može postići kompromis kada je u pitanju zahtjev za obustavom nezakonite rezivije. – Nakon ovakvog ponašanja prvih ljudi u federalnom Ministarstvu za pitanja branitelja samo možemo reći kako se svjesno išlo na provokaciju i ovakav scenariji. Nikada nećemo sjediti za istim stolom s onima koji su Hrvate zatvarali u logore i sudjelovali u etničkom čišćenju.

Još uvijek se pitamo kako je moguće da takve osobe obavljaju ovako visoke državne dužnosti – zapitali su se jučerašnji sudionici sastanka.

Bošnjaci ostali

I dok su Hrvati napustili sastanak, bivši stradalnici Armije BiH su ostali na razgovorima s Helezom i Hodžićem oko pitanja revizije branitelja u Federaciji.(Dnevnik.ba)