Published On: Tue, Apr 2nd, 2019

Dragan Mektić: Očekujemo svaki dan prebacivanje ISIL-ovaca

Oni će zrakoplovom američkih snaga biti prebačeni u Sarajevo i u stanju pripravnosti je i Granična policija BiH, a ISIL-ovce će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužiteljstva BiH.

Bosanskohercegovačke vlasti svakog dana očekuju da ih američke snage obavijeste o prebacivanju zarobljenih bh. državljana koji su se borili za Islamsku državu (ISIL) u domovinu. Koliko mi je poznato, to bi se moglo desiti svaki dan i mi smo spremni, kazao je za „Dnevni avaz“ ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Zrakoplovom do Sarajeva

Prema njegovim riječima, čeka se samo najava njihovog prebacivanja u Sarajevo, a riječ je o zarobljenom Ibri Čufuroviću iz Velike Kladuše i Abdullahu Arminu Čurti iz Sarajeva

Za sada je dogovoreno da njih dvojica budu prebačena u Sarajevo, dok se za ostale zarobljene ISIL-ovce odluka još čeka. Čufurović i Čurta nalaze se u pritvoru koalicionih snaga u kampu El-Roj u sjeveroistočnoj Siriji. Tamo su odvedeni nakon što su zarobljeni u borbama snaga antiterorističke koalicije i ostataka paravojnih jedinica poraženog islamističkog kalifata.

Oni će zrakoplovom američkih snaga biti prebačeni u Sarajevo i u stanju pripravnosti je i Granična policija BiH, a ISIL-ovce će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužiteljstva BiH.

– Sve je spremno za njihov dolazak – kaže nam Mektić.

Neslužbeno saznajemo da su američke snage prije tri tjedna obavijestile Ministarstvo sigurnosti BiH i Graničnu policiju BiH o prebacivanju ISIL-ovaca, ali da je zbog procedura u vezi s potrebnim suglasnostima u posljednji tren odlučeno da oni ne budu prebačeni.

Suglasnost države

Navodno, Amerikanci su tražili suglasnost države za prebacivanje Čufurovića i Čurte, točnije Vijeća ministara, a ne samo Ministarstva sigurnosti.

– Nije mi poznato da je nešto zakočeno, ide sve prema planu. Samo se čeka najava prebacivanja – kaže Mektić.

Idu u pritvorsku jedinicu Suda BiH

Saznajemo da će Čufurović i Čurta odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer se nalaze na crvenim potjernicama Interpola i za njima je ranije raspisana međunarodna potjera.

Za njih je Tužiteljstvo BiH prije dvije godine tražilo da im bude određen pritvor i to će, nakon što budu prebačeni, biti učinjeno po automatizmu.