Subota, 13 srpnja, 2024

Dr. Slaven Letica: Projekt reforme školstva predan je u ruke i na milost i nemilost prodavača magle!

Must Read

Novinari i suradnici Hrvatskog tjednika od 28. prosinca 2017. izabrali su pet najboljih i pet najgorih događaja, poteza i činjenica koji su po njihovom mišljenju obilježili 2017. godinu.

Sveučilišni profesor, ekonomist, političar, publicist dr. Slaven Letica ističe: Iako osobno uopće ne volim danas u svim medijima tako popularne „navade” objavljivanja rang liste svega i svačega – na kraju godina koje prepuštamo vlastitim i tuđim sjećanjima, ali i milosti i nemilosti budućih povjesničara – zbog prijateljskog obzira prema Ivici Marijačiću i njegovoj ekipi, ipak ću ponuditi vlastiti izbor „pet najpozitivnijih” i „pet najnegativnijih” događaja ili procesa u 2017.

Ipak, prije toga, želim svome čitatelju ili čitateljici objasniti zašto zazirem od općega – svjetskoga i hrvatskoga – trenda mjerenja, kvantificiranja i rangiranja svega i svačega: razuma, znanja, sreće, blagostanja, bogatstva, dobrote, popularnosti, slave, ljepote, zdravlja, slave, inteligencije, zla, u manjoj mjeri zla i gluposti.

Razlog je mog zazora ili skepse dvojak. Prvo: još kao student ekonomije, kasnih šezdesetih godina, pročitao sam poučnu i beskrajno duhovitu knjižicu Darrela Huffa, objavljenu pradavne 1954.’How to Lie with Statistics’ i na hrvatski je znatno kasnije prevedena pod naslovom ‘Kako lagati statistikom’ koja me je učinila skeptičnim prema brojnim upotrebama statističkih podataka.

Drugo: godina na izmaku još je uvijek tu s nama, tako da bi čovjek morao imati nadnaravne, proročke sposobnosti e da bi mogao nekim doista VAŽNIM događajima i procesima, primjerice Slučaju Agrokor, pridodati adekvatan pridjev: ‘pozitivan’ ili ‘negativan’. Za mene bi osobno u tom smislu bilo znatno lakše odrediti ranglistu ‘događaja godine’ po važnosti, nego po ‘pozitivni’, odnosno ‘negativni’.

Pozitivno

1. Prvi znaci mogućeg dugoročnog oporavka hrvatskog gospodarstva

2. Plasman nogometne reprezentacije na svjetsko nogometno prvenstvo kao i drugi veliki sportski uspjesi, prije svega olimpijski, hrvatskih sportaša koji dižu klonuli nacionalni moral i ponos.

3. Tiskanje prve slikovnice o hrvatskoj himni na hrvatskom i pet svjetskih jezika u nakladi Školske knjige iz Zagreba. Slikovnicu je uredila Emica Calogjera Rogić, a ilustrirala Marsela Hajdinjak. Posebno je zanimljivo to što je ideju za objavu slikovnice dala hrvatska nevjesta Cynthija Martinez Cortes koja živi u Americi, Washingtonu.

4. Velika postignuća brojnih znanih i neznanih radišnih, poduzetnih i inovativnih Hrvatica i Hrvata na područjima arhitekture, dizajna, inovatorstva, industrijske proizvodnje, IT industrije, robotike.

5. Odvažni, dobro osmišljeni, izvrsno napisani i još bolje pročitani govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović pred Vijećem sigurnosti UN-a o haaškim presudama i radu toga suda općenito.

Negativno

1. Gubitak velikoga dijela Savudrijske vale u arbitražnome postupku koji se zasnivao na pravodobno otkrivenom udruženom zločinačkom pothvatu slovenskih političara i predsjednika Arbitražnog suda Gilberta Guillamea.

2. Nezakonita i nepravedna presuda Haaškoga suda „šestorici”, posredno i hrvatskoga državnog i vojnoga vodstva predvođenoga odavno mrtvim dr. Franjom Tuđmanom, kao i oslobađanje vrha INA i Republike Srbije od odgovornosti za evidentni ‘udruženi zločinački pothvat’ u Republici Hrvatskoj.

3. Nastavljanje ‘iseljeničke groznice’ koja iz zemlje odvodi desetine tisuća mladih, vitalnih i plodnih – biološki i stvaralački – ljudi.

4. Predavanje projekta reforme školstva u ruke i na milost i nemilost prodavača magle iz redova HNS-a i trgovaca informatičkom opremom i nastavnom tehnologijom.

5. Novi, zastrašujući, val katastrofalnih požara koji ne prate adekvatne analize i osmišljene politike požarne prevencije i zaštite erozije dalmatinskog krajolika.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -