Utorak, 21 svibnja, 2024

Dr. Mehmedbašić: U BiH se rađa sve manje djece, a sve više je abortusa

Must Read

Ugledni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu dr. Senad Mehmedbašić upozorio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je broj abortusa u Bosni i Hercegovini porastao u odnosu na 1992. godinu, te da taj trend ima tendenciju rasta. Činjenica je, ističe ovaj stručnjak, da je sve manje poroda, te da je “sve je manje djece u ovom području”.

“Ovo podneblje bez ikakve sumnje pati od bijele kuge. To se moglo naslutiti neke 1996. ili 1997. godine kada je u biltenu Svjetske zdravstvene organizacije stopa fertiliteta u BiH bila 1:1,3, odnosno u Bosni prosto nije bilo reprodukcije. Mi ćemo od 2016. do 2026. godine sigurno imati veći broj starijih ljudi nego mlade populacije. Bit ćemo vjerojatno društvo dekadence”, upozorava Mehmedbašić za AA.

Asocijacija ginekologa FBiH napravila je nekoliko seminara gdje su pokušali ukazati na navedene probleme. Govorili su i o socioekonomskom aspektu rađanja. Mehmedbašić ističe da politika države BiH ne stimulira mlade za rađanje više djece.

“U 60 posto slučajeva bračni parovi imaju jedno dijete”, rekao je on, dodavši da ovdašnje društvo ne vodi računa o ovoj važnoj problematici. Važno je, kaže doktor Mehmedbašić, stimulirati rađanje. Drugi problem je nepostojanje dječjeg dodatka.

“U Republici Srpskoj (RS) se praktično prima plaća, kao da trudnica nije na trudničkom odsustvu. U Federaciji BiH to nije slučaj. Kod nas se prima nekakav minimalac i to je to. Malo je predškolskih ustanova. Bake i djedovi odgajaju djecu. Dakle, nije da mladi neće da imaju obitelj, već oni to ne mogu pod ovakvim uvjetima. Mladim ljudima u BiH treba pomoći. Treba im dati sve kako bi ovaj narod mogao opstati na ovim prostorima”, rekao je Mehmedbašić.

Govoreći o stanju u regiji, doktor Mehmedbašić je istaknuo da je slična situacija i u svim zemljama u tranziciji. U svim zemljama bivše Jugoslavije rađa se jako malo djece.

Dakle, ovaj fenomen nije prisutan samo u Federaciji BiH ili BiH, već je to problem cijelog Balkana. Osim Kosova gdje se i dalje rađa mnogo djece. No, za razliku od BiH, u njenom susjedstvu posvećuju veću pažnju natalitetu. Primjer je Slovenija koja uplaćuje po šest puta novac za vantjelesnu oplodnju za mlade parove koji ne mogu imati djece. U isto vrijeme u BiH nema čak ni zakona o vantjelesnoj oplodnji.

Zakon o pobačaju u BiH je dosta star. Abortus je dozvoljen po želji pacijentice do desetog tjedna trudnoće, nakon čega prekidanje trudnoće nije dozvoljeno. U zapadnim zemljama postoji zakon koji nalaže da se prije abortusa konsultira socijalni radnik, da se pacijentici da malo vremena za razmišljanje. Konačna odluka prepuštena je ginekologu, liječniku koji će uzeti u obzir i medicinski i ljudski aspekt svake trudnoće i dogovoriti se s pacijenticom.

“Prekidanje starije trudnoće je dozvoljena samo iz eugeničkih razloga, dakle nenormalnosti građe, neke druge okolnosti, ako je ugroženo zdravlje trudnice… Prekidi trudnoće su uvijek predmet rasprave na etičkim komitetima”, zaključio je doktor Mehmedbašić za AA.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -