Utorak, 16 srpnja, 2024

TREĆI PUT: Kako BiH pretvoriti u državu dva distrikta, četiri entiteta, jednog predsjednika…

Must Read

U saradnji za Centrom za javno pravo, u režiji uvaženog profesora Edina Šarčevića, Naša stranka je proizvela dokument koji propisuje najvažnije principe ustavne reforme Bosne i Hercegovine

Dennis GratzPiše: Dennis GRATZ

Kada sam prije četiri godine odlučio politički se angažirati, inspirisan pionirskim duhom i smjelošću nekolicine istaknutih pojedinaca okupljenih oko projekta koji smo nazvali Naša stranka, svoj sam ulazak u politiku upravo obrazlagao osjećajem građanske dužnosti doprinosa pomirenju i popravljanju odnosa među našim ljudima. Bosnu i Hercegovinu sam u tom trenutku, nakon dvije godine paralize prozrukovane neuspjehom provedbe tzv. „aprilskog paketa“ ustavnih reformi, doživljavao kao politički kontaminiranu sredinu u kojoj je država funkcionirala kao parazit.

Sistem u kojem živimo pretvorio nas je u međusobno nepovjerljive, duboko isfrustrirane, materijalno i kulturno osiromašene kolektive koji su se prepustili sudbini, ne očekujući ništa i, što je najgore, ne zahtijevajući ništa. Građani i građanke BiH, izloženi brutalnoj kolektivizaciji i viktimizaciji, deportovani su u pustaru apatije, u mrak u kojem su predstavljali najmanju prijetnju drsko neobrazovanim, beskrupuloznim kastama kleronacionalista i tranzicijskih kleptomana koji se do današnjeg dana samorazumijevaju kao bogomdati čobani raspamećenih stada. 

Sistem u kojem živimo pretvorio nas je u međusobno nepovjerljive, duboko isfrustrirane, materijalno i kulturno osiromašene kolektive koji su se prepustili sudbini, ne očekujući ništa i, što je najgore, ne zahtijevajući ništa. Građani i građanke BiH, izloženi brutalnoj kolektivizaciji i viktimizaciji, deportovani su u pustaru apatije, u mrak u kojem su predstavljali najmanju prijetnju drsko neobrazovanim, beskrupuloznim kastama kleronacionalista i tranzicijskih kleptomana koji se do današnjeg dana samorazumijevaju kao bogomdati čobani raspamećenih stada.

Nakon godina građanskog aktivizma koji je počeo pokazivati sigurne znakove iscrpljenosti, mnogi od nas postali su svjesni da loše političare iz njihovih fotelja jedno možemo istjerati vlastitim političkim angažmanom, a sve u cilju uspostavljanja standarda koji će državni aparat pretvoriti u servis građanima, a ne mehanizam za pljačku, etnodominaciju i lično obogaćivanje. Ideja Naše stranke nošena je upravo iskrenim porivom da Bosna i Hercegovina jedino ima smisla kao država koja obezbjeđuje dostojanstven život i napredak svih njenih građanki i građana, bez obzira na identitete koje isti njeguju i prostor u kojem žive i djeluju. Vjerovao sam i još uvijek vjerujem da ideja socijalliberalizma koju promovira Naša stranka najviše može doprinijeti realizaciji ovog cilja.

Na subotnjoj, objedinjenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke usvojeni su principi ustavne reforme na osnovu kojih ćemo u narednom periodu izraditi i u javnu debatu dati konačan nacrt ustavnog ustrojstva naše zemlje, za koje smatram da će na najbolji i najbrži mogući način postaviti okvir za realizaciju naprijed spomenutih ciljeva. Po mom mišljenju, radi se o jednom od najvažnijih dokumenata koji je Naša stranka proizvela od svog postojanja. U saradnji za Centrom za javno pravo, u režiji uvaženog profesora Edina Šarčevića, Naša stranka je proizvela dokument koji, kako se u istom navodi, “predstavlja skup osnovnih materijalnih vrijednosti o kojima bi u BiH morao biti uspostavljen temeljni socijalni konsenzus”.

Na mjesto dva entiteta i deset kantona ustrojiti šest visoko osamostaljenih teritorijalnih jedinica: dva distrikta (Brčko i Sarajevo) i četiri federalne jedinice (entitete). Entiteti se moraju nominirati prema pravilu etničke neutralnosti. Proces podrazumijeva denominaciju sadašnjih naziva oba entiteta. Republika Srpska mora dobiti etnički neutralan naziv, a FBiH naziv koji se neće podudarati s imenom države.

Radi se o iskrenom, strukom oplemenjenom pokušaju da se bosanskohercegovačka javnost senzibilizira za vrijednosti građanskog društva, za racionalnu organizaciju državne vlasti u teritorijalnoj i organizacionoj komponenti, i na kraju, za ona ustavna rješenja koja povezuju ustavni model sa socijalnim napretkom prema društvu blagostanja.

Neki od najvažnijih principa ustavne reforme Naše stranke su sljedeći:
1.  Novi ustavni model mora donijeti radikalan zaokret prema pravnoj državi, republikanizmu i sekularnoj institucionalizaciji državne vlasti. Neophodno je paralelno profilirati nove politike koje se orijentiraju prema državi i njenim građanima.
2.  Modeliranje novog ustava podrazumijeva tačno korištenje pravnih pojmova. Pojmovni parovi složena/jedinstvena država, federalizam/unitarizam i narod/nacija moraju se koristiti u značenju koje im daje današnja nauka o ustavnom pravu. Ovim se podstiče obrazovna funkcija ustavotvornog procesa i osigurava pristup bosanskohercegovačkog ustavnog prava regionalnoj i univerzalnoj javnopravnoj komunikaciji.
3.  Regulacija ustavnih pitanja polazi od deregulacije postojećeg ustavnog prava. Zadržavaju se rješenja koja favoriziraju: efikasnost državne vlasti, teritorijalno racionalan ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam. Eleminiraju se rješenja koja osiguravaju nefunkcionalnu autoritarnu državu: etnizacija političkih procedura i javnog prava, blokade zakonodavnih procedura, ustavne antinomije, teritorijalno separiranje i vremenske iscrpljenosti.
4.  Teritorijalni ustroj: na mjesto dva entiteta i deset kantona ustrojiti šest visoko osamostaljenih teritorijalnih jedinica: dva distrikta (Brčko i Sarajevo) i četiri federalne jedinice (entitete). Entiteti se moraju nominirati prema pravilu etničke neutralnosti. Proces podrazumijeva denominaciju sadašnjih naziva oba entiteta. Republika Srpska mora dobiti etnički neutralan naziv, a FBiH naziv koji se neće podudarati s imenom države.
5.  Organizacija parlamenta: uspostavljanje simetrično federalizirane složene države. Misli se na dvodomi parlament koji se sastoji od predstavničkog doma i doma entiteta/distrikta. To je čist parlamentarni model složene države sa jednim unitarnim organom (predstavnički dom) i jednim federalnim organom (dom entiteta).
6.  Uvođenje čistog federalnog tijela u strukturu parlamenta: uspostavljanje doma ili vijeća federalnih jedinica (dom entiteta i distrikta) – u ovo parlamentarno tijelo se bira jednak broj predstavnika iz svake federalne jedinice. Federalne jedinice su ovdje politički ravnopravne – bez obzira na realnu privrednu ili populacionu snagu.
7.  Prekomponovana raspodjela nadležnosti između entiteta i države: cilj je jačanje državnih kompetencija u područjima koja su neophodna za pristup evropskim integracijama, za osiguranje individualnih pozicija na nivou države i za obezbjeđenje jednakih uslova privređivanja. Propisati dva tipa zakonodavne nadležnosti: isključivu i okvirnu. Dominantnu ulogu u zakonodavnoj proceduri osigurati predstavničkom domu. Vijeću naroda osigurati odgovarajuću poziciju u regulaciji pitanja koja spadaju u njihovu isključivu nadležnost.
8.  U ustavni tekst unijeti izričitu kolizionu normu kojom se jednoznačno određuje primat državnog prava kod svih pravnih kolizija između entiteta i države.
9.  Zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih osigurati: a) preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite u proceduri vitalnog interesa, b) zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, c) propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.
10.  Predsjednik države: inokosni organ koji se bira posredno (u parlamentarnim tijelima) na prijedlog klubova delegata ili na prijedlog jednog broja poslanika. Za izbor osigurati kvalifikovanu većinu u predstavničkom domu i običnu većinu u vijeću enteiteta. Cilj je: obezbjeđenje širokog konsenzusa o izabranom predsjedniku. Izbor se vrši sa liste kandidata koji nisu etnički određeni, tako da se pasivno biračko pravo jamči svim građanima BiH. Nadležnosti su sužene na integrativne, reprezentativne i egzekutivne funkcije: predstavljanje države u internacionalnim odnosima, potpisivanje internacionalnih ugovora u smislu ratifikacije, dodjela državnih priznanja i odlikovanja, pomilovanja i komandna nadležnost.
11.  Pravosuđe: ujednačeno ustrojstvo sudova u entitetima, ustanovljavanje stručnih sudova za pojedine pravne oblasti, uspostavljanje jednog vrhovnog suda BiH i jednog ustavnog suda BiH.

Duboko sam uvjeren da će naš prijedlog, nakon što ga damo u javnu raspravu, naići na široku, vjerovatno i neočekivanu prihvatljivost građana i građanki iz oba entiteta. Model ustavnog uređenja naše zemlje, koji ćemo do kraja godine pripremiti i javnosti predstaviti kao realan i izvodljiv mehanizam uređenja duboko zapuštenog bosanskohercegovačkog društva, je najozbiljniji poduhvat Naše stranke u procesu rješavanja gorućih problema naše zemlje. A sve sa ciljem da živimo mirno i dostojanstveno, u blagostanju koje crpimo iz hiljadugodišnje tradicije prijateljstva i saradnje među našim ljudima, onako kako Bosnu i Hercegovinu zamišljamo da ona može biti.

Sada je vrijeme da taj san počnemo ostvarivati.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -